Menopauzeconsulente Cindy Dunon: “Er worden zoveel fabeltjes verteld over de menopauze”

doorSérélysop 24/10/2018

Met welke klachten kloppen vrouwen aan bij een menopauzeconsulente? Is een slecht humeur normaal tijdens de menopauze? En is er iets dat je als vrouw zelf kan doen om die vervelende symptomen te verlichten? Hoogtijd om ons licht op te steken bij menopauzeconsulente Cindy Dunon (54).

Shutterstock

Oei, wat gebeurt er met mij? En hoe lang gaat dit duren? Ik heb een onregelmatige menstruatie, ben ik nu in de menopauze? Het zijn maar enkele van de vragen die Cindy beantwoordt tijdens haar consultaties als menopauzeconsulente of tijdens de menopauzesessies die Sérélys® organiseert en waarop de deelneemsters allerlei praktische voedings- en bewegingstips krijgen. Cindy Dunon: “De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen met hun vragen bij mij komen, ligt tussen 45 jaar en begin 60. De jongste patiënte was 35 jaar – een kankerpatiënte die vervroegd in de menopauze was gekomen en niet wist hoe ze daarmee moest omgaan – en de oudste 72 jaar. Wanneer die vapeurs nu eindelijk eens gingen stoppen, was haar vraag.” 

Menopauze of de overgang?

“Heel wat vrouwen zijn bang voor de menopauze, gewoon omdat ze er het fijne niet van weten. Ze baseren hun kennis op zaken die van moeder op dochter doorverteld worden, of van vriendin op vriendin, maar die niet altijd waar zijn. De menopauze start op het moment dat je je laatste menstruatie hebt gehad. Bij de overgang verwijzen we naar de periode dat je lichaam minder hormonen gaat produceren en die duurt meestal tussen vijf en zeven jaar. Tijdens de overgang kan je te maken krijgen met allerlei symptomen en vaak zien we dat een vrouw last heeft van meerdere symptomen tegelijk. De ‘vapeurs’ of warmteopwellingen voorop! Maar vrouwen klagen ook vaak over gewichtstoename: ze komen zo’n vier à vijf kilo aan, vooral ter hoogte van de buik. De menopauze wordt vaak geassocieerd met een verminderd libido, maar dit klopt niet. Alleenstaande vrouwen die seksueel actief zijn, hoor je hier immers niet over klagen, dus de oorzaak zal eerder gezocht moeten worden bij de relatie van de vrouwen met hun vaste partner. Wat natuurlijk niet helpt, is dat de vagina en de slijmvliezen droger worden. Vrouwen klagen ook over depressieve gevoelens: ze zijn uit hun humeur en hebben last van stemmingswisselingen. Dan zijn er nog de slaapproblemen – mede door nachtelijk zweten – en gewrichtspijnen, en dan hebben we de zes meestgehoorde klachten gehad.”

Voordelen

“Het lijkt allemaal kommer en kwel, die overgang, maar er zijn ook voordelen. Het goede nieuws is immers dat je zelf heel veel kunt doen om de symptomen te verlichten. Ik zeg altijd tegen die vrouwen: je hebt je hele leven het huishouden gedaan, voor kinderen en partner gezorgd, brooddozen gemaakt, heen en weer geracet: dat vergt vreselijk veel energie. Maar wanneer heb je aan jezelf gedacht? Neem nu eens tijd voor jezelf, rust uit, denk na over wat je nog wil doen in je leven. Dit is een geweldig interessante, nieuwe levensfase en als je iets wil veranderen of iets nieuws wil gaan doen, is het nù het moment. Vrouwen weten vaak ook niet dat ze met een gezonde levensstijl hun klachten voor een groot deel kunnen verlichten. Niet roken, matig zijn met alcohol en koffie – want beide kunnen opvliegers uitlokken – voldoende lichaamsbeweging nemen, tijd voor jezelf uittrekken... Het helpt allemaal om je beter te voelen.”

Hormonen of een natuurlijk middel?

“Heb je het echt moeilijk, dan is een bezoekje aan je huisarts of gynaecoloog zeker aan te raden. Maar natuurlijk is niet elke arts gespecialiseerd in de menopauze, en ik hoor dan ook vaak van vrouwen dat ze zich onbegrepen voelen. Ze staan na een kwartier weer buiten bij hun dokter, hebben geen antwoord gekregen op hun vragen... Of ze krijgen hormoonsubstitutietherapie voorgeschreven, maar willen liever geen hormonen slikken. Om je een idee te geven: ik trek tussen een uur en anderhalf uur uit per patiënt. Ik beantwoord al hun vragen, zodat ze weten dat wat ze meemaken niet abnormaal is en ze gerustgesteld weer naar huis vertrekken. En ik  vertel ook dat er natuurlijke middelen zijn om menopauzeklachten te verlichten, zoals Sérélys. Dit is een veilige oplossing vooral bij opvliegers en nachtelijk zweten, met een niet-hormonaal werkingsmechanisme. Daarom is het ook veilig voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of een verhoogd risico op borstkanker hebben.” 

Meer tips om menopauzeklachten te verlichten?

Ontdek ze hier: https://www.serelys.be/nl/symptomen/