Met dit dieet red je de planeet

Bewuster eten in 5 stappen

doorAlproop 06/05/2019

Uit onderzoek blijkt dat onze huidige eetgewoontes de planeet niet ten goede komen. Tijd voor verandering! Deze kleine aanpassingen in je eetpatroon maken al een wereld van verschil.

1.     Pas je porties aan

De westerse maaltijden worden volumineuzer en we eten dus met z’n allen te veel. Pas de grootte van je porties aan en vermijd zo overconsumptie en overbelasting van het milieu. De regel is: past de portie in je beide handen, dan zit je goed.  

2.     Koop minder en bewaar slim

Jaarlijks belandt er bij ons per persoon zo’n veertig kilogram eetbaar voedsel in de vuilnisbak. We gooien maar liefst een derde van ons eten weg, een kwart daarvan zijn restjes van onze te grote maaltijden. Zo kan de wereld binnen vijftig jaar onmogelijk tien miljard mensen voeden. Koop dus niet meer voedsel dan je gebruikt, plan je maaltijden goed en bewaar je restjes voor een ander moment 

3.     Gebruik lokale, seizoensgebonden ingrediënten

Voedingsmiddelen die de halve wereld overvliegen voor ze op je bord belanden, hebben een grote impact op het milieu. Door lokale producten te gebruiken, verlaag je je ecologische voetafdruk en steun je de lokale landbouw. Let wel: in kassen gekweekte lokale groenten en fruit zorgen ook voor veel uitstoot. Houd daarom zo veel mogelijk rekening met het seizoensaanbod.

4.     Eet vaker plantaardig

Probeer minstens één keer per week puur plantaardig te eten, eventueel aangevuld met ongezouten noten en zaden. Kies ook voor oliesoorten van lokale teelt. En eet je toch vlees, probeer dan voor een minder milieubelastende soort te kiezen. Rund eist het meeste van het milieu, daarna varken, daarna gevogelte.

5.     Kies voor duurzame alternatieven

Producten op basis van soja zijn een volwaardige eiwitbron en hebben een lage ecologische voetafdruk. Het zijn gezonde, voedzame en duurzame alternatieven voor vlees.

 

Door te kiezen voor de gezonde, plantaardige producten van het Belgische Alpro, draag je jouw steentje bij aan een mooiere, gezonde wereld. Alle producten van Alpro worden gemaakt met het grootste respect voor onze planeet. Ontdek het uitgebreide aanbod op www.alpro.com.

 

*Dit artikel kwam tot stand op basis van informatie en onderzoeksresultaten van de Commissie EAT-Lancet en het Vlaams Instituut Gezond Leven. www.gezondleven.be.