Minder goed in je vel? Misschien zitten je darmen er voor iets tussen

doorNele Annemansop 04/05/2020

Je darmen? Die zorgen voor veel meer dan je spijsvertering alleen. Zo heeft je darmflora een niet te onderschatten invloed op je algemene gezondheid en immuunsysteem, maar ook op je metabolisme en … je humeur.

Ligt de werking van je darmen overhoop, dan kan dat gevolgen hebben voor je stemming. Slecht functionerende darmen halen immers minder energie uit je voeding, waardoor je je moe en futloos voelt. Niet alleen je lichaam, maar ook je brein werkt minder goed: je komt moeilijker uit je woorden, je concentratie is zoek en je geheugen lijkt wel een zeef. Bovendien kan een verstoorde darmflora ook je hormoonwerking beïnvloeden. Het grootste deel van het feelgood-stofje serotonine wordt in je darmen aangemaakt, daar bevinden zich ook de receptoren voor dopamine. Zijn je darmbacteriën dus uit balans, dan kan ook je humeur danig verstoord raken. In die mate zelfs dat recente onderzoeken een verstoorde darmflora rechtstreeks linken aan het ontwikkelen van angstgevoelens en depressie.

Als je darmen je iets proberen te vertellen

Spijsverteringsklachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid zijn niet mis te verstane signalen van je lichaam. Je darmen laten je klaar en duidelijk weten dat ze overhoop liggen. Maar soms wordt diezelfde boodschap veel subtieler overgebracht, waardoor je niet eens in de gaten hebt dat je darmflora protesteert. Ook deze drie signalen negeer je liever niet:

Je hebt weinig energie

Ligt je darmflora of microbioom overhoop, dan kunnen je darmen niet optimaal functioneren en dat heeft gevolgen voor je energiepeil. Heb je dus minder energie dan anders, dan is dat mogelijk een signaal van je darmen. Er zou ook een verband zijn tussen het darmmicrobioom en het lichaamsgewicht (zo wordt een verstoord microbioom mede aangehaald als een belangrijke oorzaak van overgewicht). Hoe onze darmflora het cijfertje op de weegschaal dan precies beïnvloedt? Daar is voorlopig nog niet voldoende over geweten. Maar aangezien de darmen momenteel een ‘hot topic’ zijn in de gezondheidssector, leert onderzoek ons binnenkort vast meer.

Je bent plots vaker ziek

Je darmen bepalen je immuunsysteem voor meer dan zeventig procent! De goede bacteriën in onze darmflora wapenen het lichaam immers tegen ziektekiemen en slechte bacteriën. Is je darmflora echter uit balans, dan is je legertje goede bacteriën in de minderheid en verliest je lichaam gemakkelijker de strijd tegen indringers. Lijk je dus van het ene verkoudheidje in het andere te sukkelen of herstelt je lichaam trager dan anders, dan is het hoog tijd om je goede darmbacteriën te boosten. Zorg je goed voor je darmen, dan versterk je rechtstreeks je immuunsysteem.

Je huid ziet er minder gezond uit

Vaak laten darmproblemen zich het snelst aflezen op je huid. Mist die vocht, merk je droge plekjes of meer droogtelijntjes op, heb je een vale teint of een grauwe huid of krijg je plots meer pukkeltjes? Wie weet zitten je darmen er voor iets tussen.

Meer weten? 'Nooit meer diëten 4', Sandra Bekkari (Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99).