Nieuwe inzichten over cellulite: dit zijn de 4 fases met bijhorende oplossingen

doorSophie Vereyckenop 10/06/2022

Liefst 8 op de tien vrouwen hebben cellulite. Dat maakt het meteen tot het meest hardnekkige, veelvoorkomende en - laten we eerlijk zijn - minst graag gezien beautyprobleem. Vaak willen we er niet mee blijven lopen. En dat hoeft ook niet, zegt dermatoloog Ilan Karavani. “Sinds kort kijken we op een heel nieuwe manier naar sinaasappelhuid: we weten dat het voorkomt in verschillende gradaties.” Per fase stelt hij een andere aanpak voor. 

Eerst het slechte nieuws: vrouwen hebben aanleg voor vetopslag op de dijen. Onze vetstrengen liggen anders dan die van een man, waardoor we sneller kuiltjes ontwikkelen. Het goede nieuws? Dat is eigenlijk niet zo slecht. “Het is je kapitaal”, lacht dermatoloog Ilan Karavani. “Ze zijn er om je vet vast te houden, zie het als een spaarpotje voor moeilijke tijden.” 

Het is niet toevallig dat vrouwen die vroeger nooit last hadden van cellulite plots kuiltjes in hun billen ontdekken tijdens hun zwangerschap. “Je lichaam houdt alles vast wat het nodig kan hebben voor later.” Niet mis mee, natuurlijk. Maar als we eerlijk zijn, zijn de meesten onder ons die kuiltjes liever kwijt dan rijk. En gelukkig kan dat wel degelijk. 

“Sinds kort kijken we op een heel nieuwe manier naar sinaasappelhuid”, vertelt Karavani. “Het kan verschillende oorzaken hebben: vetstrengen, maar ook een overschot aan vetcellen, verslapte huid of een slechte circulatie. Vroeger dachten we dat die oorzaken niet gerelateerd waren. Nu weten we beter. In plaats van verschillende soorten cellulite – van helemaal niets tot zichtbare kuiltjes, zelfs als je ligt – met verschillende oorzaken, weten we nu dat het gradaties zijn. Alles hangt wel degelijk samen. Dat is interessant, want zo wordt het mogelijk om het voor jonge mensen volledig uit de wereld te helpen, simpelweg door op tijd in te grijpen.”

Hoe precies (en vooral: hoe niet)? Dat lees je hier!

FASE 1

In het eerste stadium is er een slechte circulatie. Dat merk je vooral omdat je benen kouder aanvoelen, de huid zelf is nog zacht en egaal. Maar onderhuids is er al heel wat aan het gebeuren.

Wat helpt?
- Het is bewezen dat beweging de bloedcirculatie bevordert. Dat maakt van sporten een handige tool in het voorkomen van cellulite. Let wel op: niet alle sporten zijn gelijk. Fietsen laat je bijvoorbeeld beter zo. Doordat het zadel steeds op dezelfde plek drukt, kan de doorbloeding net belemmerd worden.

- Bij wisselbaden of hydrotherapie dompel je het lichaam afwisselend onder in koud en warm water. Het kan de doorbloeding verbeteren en (beginnende) cellulite voorkomen of verbeteren, aldus Karavani. In een vergevorderd stadium is deze methode echter zinloos, want voor zover we weten kan water nog altijd geen vet verbranden of huid verstrakken. Helaas.

- Zolang er vooral sprake is van een slechte circulatie kan een crème op basis van cafeïne helpen. Zeker in combinatie met een stevige zelfmassage.

FASE 2

Na een tijdje worden de lymfebanen lui: ze voeren vocht minder goed af, en houden zo overbodige proteïnes en toxines vast. Dat gebeurt vooral onder de radar: de huid oogt nog steeds glad, maar als je erin knijpt, spot je wel al enkele oneffenheden.

Wat helpt?
Diuretica alvast niet. Het idee erachter is dat je alle opgehoopte stoffen uitplast, maar dat klopt niet. “Het enige wat je verliest, is vocht, niét de rommel die je lymfebanen met zich meedragen en de cellulite veroorzaken.”

Bindweefselmassages en lymfedrainages verbeteren de circulatie en zo de afvoer van toxines en vetstoffen. Het nadeel? Hun effect is slechts tijdelijk. (gemiddeld prijskaartje: € 50 - € 100)

- Voor een duurzaam effect is er biofeedback. Door de massage te koppelen aan microstroom, krijg je een regeneratie van de zenuwbanen, vertelt de arts. “Het lichaam leert weer om alles zélf af te voeren. In feite zet je de inwendige motoren van het lichaam opnieuw aan het werk.” Eén kanttekening: de behandeling werkt niet in een vergevorderd stadium. Karavani: “Banen die al kapot zijn, kan je niet meer stimuleren.” (gemiddeld prijskaartje: 100 - 150 euro)

FASE 3

De slechte bloedvaten, gebrekkige zuurstofvoorziening en ondermaatse afvoer van toxines maken dat de vetcellen buitenproportioneel gaan groeien. Dat zie je in de spiegel: zolang je ligt, ziet de huid er prima uit, maar zodra je gaat staan, verschijnen er putjes en kuiltjes.

Wat helpt?
- Bij mesotherapie krijgt je huid een cocktail aan actieve stoffen die de circulatie bevorderen. Bovendien sluist de arts met kleine prikjes stoffen in die de vetcellen verminderen. (gemiddeld prijskaartje: 150 - 250 euro)

- Ook radiofrequentie kan helpen: elektrische stroom maant je lichaam aan om weer bindweefsel aan te maken én warmt de huid op waardoor vet afbreekt. Minpuntje: voor een blijvend resultaat moet je de behandeling regelmatig herhalen. (gemiddeld prijskaartje: 80 - 150 euro)

- In dit stadium is biofeedback eveneens een duurzame optie.

FASE 4

De huid lijdt steeds meer onder de slechte omstandigheden en verslapt. De vetstrengen trekken de huid naar binnen waardoor de putjes nu duidelijk te zien zijn, ongeacht of je staat of ligt. Je benen voelen quasi altijd zwaar en koud aan.

Wat helpt?
- Een bijzonder efficiënt middeltje tegen verslapte huid of vetstrengen is de endolift. Met warmte kan je de huid van binnenuit doen inkrimpen en terloops smelten ook wat vetcellen. Kanttekening is de prijs. (gemiddeld prijskaartje: 1.600 euro)

- In het meest vergevorderde stadium helpen alleen de grove middelen: het losknippen van de strengen die verbonden zijn met de huid. Karavani: “Dat kan puur manueel met een mes, met het Cellfina-apparaat: een soort semi-automatisch mesje, of met een laser. Soms wordt collagenase ingespoten waardoor de streng oplost.” Al moet je ook hier rekening houden met een stevige financiële aderlating. (gemiddeld prijskaartje Cellfina: 2.000 - 3.000 euro/ collagenase: 500 euro)

Werkt smeren echt?

Ja, maar vooral bij cellulite in een beginnend stadium. Door vroeg te smeren – en vooral: de crèmes stevig in te masseren om zo de bloedsomloop te stimuleren – kan je wel een mooi effect bekomen, aldus de arts. Bovendien is het zo dat de hydraterende en gladmakende stoffen ervoor zorgen dat onze billen optisch net iets gestroomlijnder lijken. En dat is ook al iets.