Nieuws onder de loep: hoe gevaarlijk zijn de bacteriën in keukensponsjes?

doorLynn Guillaumeop 08/10/2020

We lazen het overal: keukensponsjes zijn een broeihaard van bacteriën. Zelfs een toiletbril bevat minder bacteriën dan een doorsnee keukenspons. Reden om alle sponsjes meteen in de vuilnisemmer te kieperen? Wij zochten het voor je uit.

Hoe gebeurde de studie?

Duitse onderzoekers analyseerden veertien gebruikte keukensponsjes die ze verzamelden bij inwoners van een Duitse stad. Ze polsten ook polsten naar hoe vaak de sponsjes vervangen of schoongemaakt werden.

Genetisch onderzoek bracht 362 verschillende soorten bacteriën aan het licht, met een concentratie tot 54 miljard bacteriën per kubieke centimeter: nog meer dan aanvankelijk gedacht. De helft van de meest teruggevonden bacteriën behoort tot risicogroep 2. Dat betekent dat ze mogelijk ziektes kunnen veroorzaken bij mensen. Gelukkig vonden de vorsers geen bacteriën die tot een voedselvergiftiging kunnen leiden (bv. Salmonella of Campylobacter).

Je keukenspons in de microgolf stoppen in de hoop zo de bacteriën te doden, bleek bovendien niet nuttig. In tegendeel, na verhitting blijven warmteresistente bacteriën over die zich vermenigvuldigen en zo een nog groter deel van de spons koloniseren.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Resoluut alle keukensponsjes afzweren hoeft zeker niet. Velen associëren bacteriën met ziektekiemen, maar bij normaal gebruik van een spons kan het merendeel van de bacteriën geen ziekte veroorzaken. Meer nog, we zijn volledig bedekt en omgeven door bacteriën: op onze huid, in onze omgeving en in ons lichaam. Op onze handen huizen gemiddeld meer dan een miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Het is dus geen verrassing dat ze in poreuze en vochtige materialen zoals een spons leven. Een groot deel van de bacteriën in een spons vinden we ook terug op onze huid.

Bovendien onderzochten de onderzoekers amper veertien sponsjes uit een bepaalde streek. Dat is onvoldoende om te kunnen stellen dat deze resultaten voor alle keukensponzen gelden. Wel weten we dat een slechte hygiëne in de keuken tot infecties kan leiden. Keukensponsjes vol bacteriën dragen niet bepaald bij tot een hygiënische keuken.

Conclusie

Deze studie toont aan dat keukensponsjes enorm veel bacteriën bevatten. Toch is er geen reden tot paniek: bacteriën bevinden zich overal in ons dagelijks leven en veroorzaken niet altijd ziektes. Vervang je spons dus liever geregeld en reinig ze niet met heet water of in de microgolfoven: dat heeft immers geen enkel effect.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be.