Nieuws onder de loep: verhoogt sterk bewerkt voedsel het risico op kanker?

doorNele Annemansop 26/03/2020

Dat vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank niet veel goeds doen voor je lijn én lichaam is geen nieuws. En nu lijkt voor het eerst het verband tussen het eten van sterk bewerkt voedsel en kanker aangetoond, althans volgens een nieuw Frans onderzoek. Maar klopt dat wel? Wij zochten het voor je uit.

Franse onderzoekers zochten uit of er een verband is tussen het eten van sterk bewerkte voeding zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank en het risico op het ontwikkelen van kanker. Daarvoor verzamelden ze de gegevens van bijna 105.000 deelnemers. Die moesten elk half jaar gedurende drie niet-opeenvolgende dagen hun dieet registreren en elk jaar hun gezondheidsgegevens invullen. Daaruit bleek dat mensen die meer sterk bewerkt voedsel aten vaker kanker kregen: 10 procent meer inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen hield verband met een 12 procent grotere kans op het ontwikkelen van een vorm van kanker.

Toch geven de onderzoekers duidelijk aan dat het verband geen oorzaak-gevolgrelatie impliceert. De mensen die veel bewerkte voeding aten, rookten ook vaker, waren minder lichamelijk actief en hadden vaker familieleden met kanker. Toch denken de onderzoekers dat het dieet zelf vooral een invloed heeft. Ze geven daarvoor verschillende oorzaken, waaronder obesitas. De link tussen obesitas en een verhoogd risico op kanker is wel aangetoond.

Conclusie? Deze studie toont niet aan dat veel junkfood eten kanker kan veroorzaken en echt nieuws is het ook niet. Af en toe bewerkt voedsel (met weinig vitaminen, mineralen en vezels, maar veel calorieën, suiker, verzadigde vetten en zout) op het menu zetten vormt geen probleem voor de gezondheid, zolang je er maar niet mee overdrijft.

(Bron: Gezondheid en Wetenschap)