Nieuws onder de loep: verlaagt chocolade je risico op diabetes?

doorNele Annemansop 11/11/2020

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar volgens Amerikaanse onderzoekers verlaagt cacao wel degelijk het risico op diabetes. Maar klopt dat nieuws wel? Wij zochten het voor je uit.

Twee onderzoekers van de Brigham Young University ontdekten dat er in cacao stoffen zitten die de cellen van de alvleesklier helpen om meer insuline vrij te geven. Insuline speelt en belangrijke rol bij de regeling van onze bloedsuikerspiegel. Patiënten met type 2 diabetes hebben hier dan ook problemen mee. In eerste instantie is er vooral een tekort aan goede insuline. Na verloop van tijd kan de werking van de insulineproducerende ß-cellen in de pancreas verminderen en sterven ze af.

Met een reeks proeven probeerden de wetenschappers na te gaan wat er precies gebeurt in onze pancreas. Daarvoor werden cellen afkomstig van de pancreas van ratten blootgesteld aan verschillende stoffen uit cacao. Uit die proeven bleek dat een stof, catechine, een positief effect heeft op de energiehuishouding van de ß-cellen. Daardoor wordt er meer insuline aangemaakt na contact met glucose wat dan weer een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bleek catechine een reeks biochemische reacties in gang te zetten, waardoor de cellen beter beschermd worden tegen oxidatieve stress en vroegtijdige celdood voorkomen wordt, wat de vertraagde achteruitgang van de pancreas kan verklaren.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De resultaten van het onderzoek ondersteunen de hypothese dat cacao een positief effect heeft bij diabetes. Het staat daarentegen niet vast dat cacao wel degelijk helpt en er is ook nog veel onduidelijkheid over hoeveel cacao nodig is voor een positief effect. Nog minder duidelijk is hoeveel chocolade je dan moet eten en of het überhaupt mogelijk is via chocolade. Veel chocoladeproducten zijn ook rijk aan suiker en vetten, die het mogelijke positief effect tenietdoen. Chocolade eten om diabetes te voorkomen of behandelen heeft dus geen zin. Af en toe genieten van een stukje zwarte chocolade kan natuurlijk geen kwaad.

Conclusie
Deze studie levert een positieve bijdrage in de zoektocht naar het verband tussen chocolade en diabetes, maar er is meer onderzoek nodig om het positieve verband verder uit te klaren en de optimale dosis te bepalen.

Bron: Gezondheid en Wetenschap