Daarom word jij zo vaak badend in het zweet wakker in het midden van de nacht
Iedereen zweet - helaas - maar als je het vooral ’s nachts doet, kan het erg hinderlijk zijn. En die ongewenste vapeurs zijn niet alleen een veelvoorkomende klacht bij vrouwen in de overgang, zowel mannen als vrouwen, jong als oud kan er weleens last van hebben. Wie de schuldige is van je nachtelijke opvliegers en vooral: wat kan je eraan doet, ontdek je hier.

Kleddernat wakker worden in het midden van de nacht kan knap lastig zijn, en helaas treft het ook veel mensen. Dat ondervond ook dokter James Mold, professor in de familie- en preventieve geneeskunde aan de universiteit van Oklahoma College of Medicine, bij zijn patiënten. Daarom onderzocht hij de oorzaken en symptomen van nachtelijk zweten. Helaas kwam hij tot meer vragen dan antwoorden. Zelfs de definitie van nachtelijk zweten blijkt niet goed vastgesteld te zijn.
‘Een ding wat we wel zeker weten is dat nachtelijk zweten gelinkt kan worden aan de staat van opwinding van het lichaam en dat onder meer antidepressiva en medicijnen voor de bloeddruk nachtelijk zweten kunnen veroorzaken. Al die dingen knoeien met de lichaamstemperatuur waardoor je slaap verstoord kan raken.’ Ook eten en sporten net voor bedtijd werkt nachtelijk zweten in de hand. ‘Normaal gezien daalt je lichaamstemperatuur, wat bevordelijk is voor je slaap, naarmate de avond valt. Eet of sport je net voor bedtijd, dan wordt je stofwisseling weer geactiveerd en kan de warmteproductie opnieuw toenemen.' Daarnaast zijn de hormoonveranderingen tijdens de menopauze een veelvoorkomende oorzaak van nachtelijke opvliegers.
‘Je warmteaanvallen kunnen ook te wijten zijn aan te warme pyjama’s en matrassen en lakens die niet goed ademen’, vertelt Michael Grandner, directeur van het Sleep & Health Research Program aan de University of Arizona College of Medicine. ‘Je interne klok zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt een à twee uur voordat je naar bed gaat. Zodra je slaapt blijft die temperatuur geleidelijk dalen tot hij het laagste punt bereikt heeft, rond drie uur ’s nachts. Als je te warm gekleed bent, wordt die natuurlijke temperatuursverandering verstoord waardoor je makkelijker badend in het zweet wakker schrikt ’s nachts.’
Om te vermijden dat je ’s nachts in een plas zweet wakker wordt, ruil je je warme beddengoed dus het best in voor lakens die wel goed ademen en je koel houden. Onbehandeld katoen is dan een goede, betaalbare optie. Grandner vertelt dat ook veel schuimmatrassen warmte vasthouden. Kies dus liever voor een matras die je koele slaap bevordert.
Ook slapen met een voet vanonder je laken kan helpen om je ’s nachts koel te houden, zelfs al lig je met je lichaam onder een warm deken. Hetzelfde geldt voor je nek.
Wordt je nachtelijke zweten veroorzaakt door medicijnen of de menopauze, raadpleeg dan je arts. Die kan je andere medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen.