Quinoa: superfood of hype?
Anno 2019 is quinoa overal: het zaad, dat lijkt op een graan zou zo gezond zijn dat je wel gek bent om het niet te eten. Is de wonderkorrel de hype waard? Wij zochten het voor je uit.

Strikt genomen behoort quinoa tot de zaden, maar vaak wordt het gegeten ter vervanging van granen. Het pseudograan word geroemd omwille van zijn voedingswaarde. In vergelijking met andere granen heeft quinoa immers een aantal voordelen. Het hoge eiwitgehalte, de goede eiwitkwaliteit, die te vergelijken is met die van vlees of eieren, en de essentiële aminozuren maken van quinoa een volwaardige eiwitbron. Peulvruchten hebben ook een hoog eiwitgehalte, maar een lagere eiwitkwaliteit. Alleen soja kan ermee concurreren. Toch vindt niet iedereen dat een pluspunt. Gemiddeld nemen mensen namelijk al te veel eiwitten op via de voeding. Voor vegetariërs en veganisten, die wel moeten letten op hun eiwitinname, is quinoa een goede vleesvervanger, net zoals peulvruchten. Ter afwisseling van aardappelen, volkorenpasta of rijst verdient quinoa dan ook een plaatsje in onze keuken.
Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd. Ook is het een goede bron van antioxidanten.
Maar is quinoa nu echt een superfood? Die status is een beetje overdreven. Superfoods bestaan gewoonweg niet, geen enkel voedingsmiddel bevat immers alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Toch verdient quinoa zeker een plaats in een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Zo kan het pseudograan gebruikt worden ter afwisseling van volkorengranen en is het een prima vleesvervanger.
(Bron: Gezondheid en Wetenschap)
Geen idee wat je allemaal met quinoa kan maken? Hier ontdek tal van heerlijke recepten.