Slechte slaper? Dat is misschien de schuld van je ouders

doorNele Annemansop 11/04/2019

Stress, te weinig beweging, te veel cafeïne, wisselende werkschema’s … het zijn allemaal dingen die je weleens een slapeloze nacht bezorgen. Maar lig jij bijna elke nacht uren te turen naar het plafond? Dat is misschien de schuld van je ouders.

Maar liefst vijftien procent van de Belgen lijdt aan slapeloosheid en helaas worden dat er elk jaar meer. Stress, te veel naar digitale schermen kijken en het leven online zijn gekende boosdoeners, maar uit onderzoek blijkt nu dat ook je genen een belangrijke rol spelen bij slapeloosheid.

In een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Molecular Psychiatry, bevestigen onderzoekers namelijk dat slapeloosheid erfelijk is. In hun studie analyseerden ze de DNA-monsters van meer dan 33.000 soldaten die ook een vragenlijst moesten invullen om te bepalen of ze een slaapstoornis hadden of niet. Daaruit bleek dat slapeloosheid gedeeltelijk erfelijk bepaald is en gelinkt kan worden met een genetische mutatie op chromosoom zeven. Daarnaast vonden ze een sterke genetische link tussen slapeloosheid en type 2 diabetes en tussen slapeloosheid en zware depressie bij de Europese deelnemers.

Zijn je ouders niet te schuldige van je slapeloosheid? Misschien doe je dan wel een van deze dingen verkeerd.