Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Sporten op dit moment van de dag is beter voor je gezondheid én je vetverbranding, zegt onderzoek

doorRedactieop 05/06/2023

De meest efficiënte sportroutine? Neen, dat is niet per se krachttraining of een HIIT-workout. Want niet de soort sport, maar vooral het tijdstip waarop je traint is belangrijk, stelden Nederlandse wetenschappers recent vast. Dit is volgens hen het beste moment om je in het zweet te werken.

Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan sportactiviteiten en trainingen om uit te kiezen. Allemaal beloven ze hetzelfde: een fit en gezond lichaam. Dé succesformule? Niet wat je doet of zelfs hoe je dat doet, maar wanneer. Uit een onderzoek van Universiteit Leiden uit 2022 blijkt dat sporten op een bepaald tijdstip tal van gezondheidsvoordelen heeft.

Ochtendgymnastiek of beter een avondloopje? De wetenschap verklaart

Is beweging niet op elk moment van de dag goed? Toch niet, volgens Nederlandse wetenschappers die 86.657 mensen tussen de 42 en 76 jaar onderzochten. Ons lichaam bevindt zich tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends in rust- en herstelmodus. Wie dan sport, loopt dus een groter risico op beroertes en hart- en vaatziekten. Een rustige nachtwandeling kan geen kwaad, maar om 3 uur ‘s nachts op en neer springen wél.

Daarom sport je best tussen acht en elf uur in de ochtend. Idealiter rond 11 uur, aldus studieauteur Gali Albalak. Vooral vrouwen hebben hier het meeste baat bij, omdat ze ‘s morgens meer buikvet verbranden, blijkt uit een studie van het Skidmore College in New York.

In de ochtend massaal naar de fitness en ‘s avonds lekker chillen dus. Helaas, voor mannen en mensen met diabetes is niets minder waar, stelt het Amerikaanse onderzoek uit 2022. Mannen die in de avond sporten, zijn juist minder vermoeid, verbranden meer lichaamsvet en hebben een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte.

Het optimale work-outmoment voor diabetici is dan weer tijdens de middag, vooral voor hun bloedsuikerspiegel, zeggen eveneens wetenschappers van het Skidmore College.

Mannen én vrouwen die graag spieren willen kweken, trainen ook best niet in de ochtend. Het uitgelezen moment om meer spieren op te bouwen zonder al te veel inspanning is namelijk in de late namiddag.

Zo maak je je sportsessie nóg efficiënter

Een efficiënte sportsessie hoeft ook helemaal niet lang te zijn. Eerdere studies tonen aan dat korte, frequente trainingssessies even effectief zijn als die van een uur. Wil je sneller, meer resultaat? Dan kan je gebruikmaken van zwaardere gewichten of oefeningen als squats, lunges of push-ups doen, waarbij je meerdere spieren tegelijk traint, tippen sportwetenschappers.

Ook stretchten doen we beter ‘s avonds, zegt het Nederlands onderzoek. Omdat onze gewrichten en spieren dan flexibeler zijn, vooral rond 19 uur. Dat betekent: minder kans op blessures en diepere stretches. Wie in de avond zijn spieren strekt, gaat ook relaxter naar bed en staat minder gespannen op.

Maar elke ochtend sporten, wie heeft daar nu tijd voor? Dat hoeft ook niet elke dag, regelmaat iskey, aldus onderzoekster Gali Albalak. Mensen met vaste kantooruren doen dit best in de weekends. Gepensioneerden of diegenen met een flexibeler rooster kunnen vroeg sporten doorheen de week.