Spreekuur allergieën: "Is het slecht, of net goed, om zaken waarvan je weet dat je er voor allergisch bent toch te eten?"

doorRedactieop 20/04/2022

Elke maand houdt Goed Gevoel spreekuur over issues waarmee veel mensen kampen. Als lezer(es) heb jij de kans om vanaf de eerste rij je problemen voor te leggen aan een expert ter zake. Deze keer beantwoordt dr. Marijke De Lange al jullie vragen over allergieën. Hier deelt onze expert het antwoord op een eerste prangende vraag.

‘Is het slecht, of net goed, om zaken waarvan je weet dat je er allergisch voor bent toch te eten? Kan je een soort van gewenning creëren zodat de allergie verdwijnt?’

Dr. Marijke De Lange: 'Dat is zeker mogelijk, op voorwaarde dat je geen aanleg hebt om een ernstige allergische reactie te krijgen (bv. een anafylaxie waarbij de slijmvliezen van de luchtwegen zwellen, eventueel in combinatie met een bloeddrukval en bewustzijnsverlies). Ik denk bijvoorbeeld aan een pinda- en/of notenallergie. Maar in de meeste gevallen loont immunotherapie, de officiële benaming van zo’n gewenningsproces. Concreet neem je gemiddeld drie jaar lang in toenemende concentraties het allergeen in kwestie. Dat kan gaan van gras- en boompollen (in tablet- of vloeibare vorm) tot heel uiteenlopende voedingsmiddelen. In de praktijk krijg je enkel een eerste, kleine dosis bij de arts en kan je de andere doses thuis innemen, wel op voorschrift en onder begeleiding. Het doel is om zo een toenemende tolerantie voor het allergeen te ontwikkelen.'

Heel wat andere vragen over allergie worden beantwoord in ons meinummer, nu in de winkel.