Spreekuur migraine: 'Als ik een glas rode wijn of cava drink, krijg ik nadien gegarandeerd migraine. Hoe komt dat?'

doorRedactieop 20/07/2022

Elke maand houdt Goed Gevoel spreekuur over gezondheidsissues waarmee veel mensen kampen. Als lezer(es) heb jij de kans om vanaf de eerste rij je problemen voor te leggen aan een expert ter zake. Deze keer beantwoordt dr. Adinda De Pauw al jullie vragen over migraine. Hier vind je alvast haar antwoord op één van jullie vragen, in ons augustusnummer beantwoordt ze er heel wat meer.

Als ik een glas rode wijn of cava drink, krijg ik nadien gegarandeerd migraine. Ligt het aan het sulfiet in de wijn, is er een link? -Natacha

'In dit geval lijkt me een link aannemelijk, hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs over bestaat. Vaak is het moeilijk aan te tonen of één specifiek voedingsmiddel de aanval heeft uitgelokt. Migraine heeft namelijk veel triggers: gaande van slaaptekort en stress tot het eten van tomaten of drinken van rode wijn. Bovendien heeft elke aanval een zogenaamde prodromale of waarschuwende fase, waarin je je moe, lusteloos of geprikkeld kan voelen, maar ook last kan krijgen van cravings. Het is dus best mogelijk dat je chocolade eet of wijn drinkt, op het moment dat de migraineaanval in je brein al bezig is, zonder dat je het zelf door hebt.'