Spreekuur rugpijn: Wat zijn goede en minder goede slaaphoudingen voor je rug?
Elke maand houdt Goed Gevoel spreekuur over gezondheidsissues waarmee veel mensen kampen. Als lezer(es heb jij de kans om vanaf de eerste rij je problemen voor te leggen aan een expert ter zake. Deze keer beantwoordt prof. Dr. Lieven Danneels al jullie vragen over je rug(problemen). Hier lees je het antwoord op een eerste vraag, de rest lees je in ons novembernummer.

Wat zijn goede en minder goede slaaphoudingen voor je rug?
Op je buik slapen wordt afgeraden. In die houding raken de hals en mogelijk ook andere onderdelen van de rug volledig verdraaid, wat een extra belasting betekent voor de nek en de lendenwervels – en dus op termijn tot rugklachten kan leiden. Op de rug slapen is wél een goede houding: het contactopper- vlak tussen rug en matras is groter, waardoor de druk meer over het hele lichaam gespreid wordt. Deze slaaphouding is ook de meest stabiele, waardoor er minder risico bestaat om ’s nachts in ‘vreemde’ – en dus belastende – posities terecht te komen.
Op de zij slapen wordt algemeen beschouwd als de beste slaap- houding, omdat ze de natuurlijke krommingen het meest respecteert. De meest populaire slaaphouding zou de zogenaamde ‘herstelpositie’ zijn: een vorm van zijlig waarbij de benen lichtjes gebogen zijn en de armen zich langs het lichaam bevinden. Dat is op zich een goede houding, al moeten matras en hoofdkussen het lichaam wel correct ondersteunen, zodat de wervelkolom tijdens het slapen (in achteraanzicht bekeken) een rechte lijn kan vormen.