Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Studie bewijst: deze sport kan helpen tegen depressie

doorNele Annemansop 23/06/2020

Toegegeven: tijdens een stevige sportsessie is er bij ons van een gelukkig gevoel weinig sprake. Erna bespeuren we daarentegen wel een vleugje euforie - dankjewel endorfines! Maar uit een nieuwe studie blijkt nu dat sporten, en meer specifiek krachttraining, ook echt een positieve invloed heeft op depressie.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Psychiatry, werden maar liefst 33 studies geanalyseerd. Daaruit bleek dat krachttraining zoals gewichtheffen de symptomen van depressie duidelijk kunnen verminderen. Zo zou een sessie puffen en zweten niet alleen je humeur opkrikken, maar ook je verlies van interesses en gevoel van onwaardigheid verbeteren.

Bovendien werden de voordelen bij iedereen vastgesteld, ongeacht de leeftijd, gezondheidstoestand en welke soort krachttraining de proefpersonen deden. Hoofdonderzoeker Brett Gordon zegt evenwel niet dat krachttraining als een remedie moet gezien worden tegen depressie, maar wel als alternatief voor antidepressiva en gedragstherapie. ‘Het meest verrassende was dat krachttraining meer effect had bij mensen die met zware depressieve gevoelens kampten, dan bij mensen die licht tot matig depressief waren.’ Gorden adviseert dan ook om minstens twee dagen per week, acht tot tien versterkende oefeningen te doen en die acht tot twaalf keer te herhalen.

De resultaten komen ook niet uit de lucht vallen. Uit eerder onderzoek bleek al dat sporten de structuur van je hersenen en hoe ze functioneren kan veranderen doordat de bloedstroom vergroot wordt. Daardoor kunnen nieuwe hersencellen aangemaakt worden en de afgifte van endorfines gestimuleerd worden.

Maar hoewel de studie een link vond, was het niet mogelijk om uit te maken waarom mensen die aan krachttraining doen minder depressieve symptomen vertoonden. Depressie is dan ook een gecompliceerde aandoening en het zou onmogelijk - en onjuist - zijn om te zeggen dat je enkel en alleen door te sporten er op magische manier van af zou raken.

Toch is het zeker de moeite waard om af en toe wat krachtoefeningen te doen als je het moeilijk hebt of worstelt met een depressie. Het kan je een extra boost geven om opnieuw sterk te worden, zowel fysiek als mentaal.