Sushi gezond? Wel als je slim kiest

doorNathalie Topsop 03/06/2020

Vis is gezond. Zeewier is gezond. Komkommer is gezond. En dus is sushi - vaak vervaardigd uit een combinatie van die drie - dat ook, toch? Helaas blijkt het beter voor je lijn om de sushiboot (zo nu en dan) af te houden. Maar ook slimme keuzes kunnen je helpen om calorieën te besparen.

De vraag of sushi al dan niet gezond is, blijft de gemoederen beroeren. Ook in de States, waar een op de twee inwoners aan overgewicht lijdt. Daarom nam Katherine Zeratsky, diëtiste en als professor voedingsleer verbonden aan de gereputeerde Mayo Clinic, de bontgekleurde rolletjes onder de loep. Hoewel de maaltijd op zich bestaat uit allemaal verse en gezonde ingrediënten, is sushi dat niet altijd, bevestigt ze. Een van de eerste problemen blijkt portionering: 'Hoewel zo'n sushirolletje klein en onschuldig lijkt, kan het aantal calorieën al gauw op lopen tot zo'n 500 per 4 stukjes. Terwijl je makkelijk geneigd bent om daar een veelvoud van te eten én ze herhaaldelijk in de sojasaus te dopen. Op die manier telt het al snel op. De grootste boosdoener is de rijst die het rolletje samenhoudt. Die bevat meer calorieën dan gewone witte rijst, aangezien er sushiazijn aan wordt toegevoegd, een mix van azijn en suiker. Per sushirol krijg je al snel een flinke portie binnen.'

Toch hoef je sushi niet uit je leven te verbannen. Als je slim kiest, tenminste. Dat doe je met deze tips:

1. Het ene rolletje is het andere niet

De ingrediënten die je erin (of soms erop) vindt, zijn een bepalende factor. Vis an sich is normaalgezien vrij laag in calorieën, terwijl het veel proteïnen bevat en tjokvol andere voedingsstoffen zit. Ook met sushi gevuld met avocado, komkommer of andere groenten zit je goed.Sushi met mayonaiseachtige sausjes (vaak de pikante varianten) zijn dan weer te vermijden, net als de crunchy soorten of tempura.

2. Dip eens wat minder

Een eetlepel zoutarme sojasaus bevat makkelijk 25 procent van de maximaal aanbevolen hoeveelheid zout er dag en levert ook heel wat extra calorieën. Redenen genoeg om wat zuiniger om te springen met het bruine goedje. Al is er ook goed nieuws: de gember die standaard bij sushi komt, blijkt wel erg gezond. Gebruik die dus wat vaker als smaakmaker.

3. Kies bijgerechten

Af en toe sushi op het menu kan zeker geen kwaad, benadrukt de diëtiste. Al adviseert ze je tevens om eens wat verder te kijken dan de futo maki of california roll. 'Sashimi oftewel dungesneden vis kan een fijne afwisseling vormen op de rolletjes met rijst, net als een portie zeewier, edamameboontjes of een misosoep. Zo krijg je meer proteïnen en vezels, maar minder calorieën binnen.'