Denk je last te hebben van een urineweginfectie? Dit zijn de symptomen (én risicofactoren)

doorNele Annemansop 17/06/2020

Tijdens de zomermaanden piekt het aantal urineweginfecties. Dat komt onder meer omdat je makkelijker gedehydrateerd raakt en vaker je bezoekjes aan het toilet moet uitstellen. Maar hoe weet je nu of je wel degelijk last hebt van een urineweginfectie, en vooral: kan je iets doen om ze te voorkomen? Dat kom je hier te weten.

Je urineweg is vrij lang; hij begint bij je nieren, eindigt bij je urinebuis en omvat je blaas en urineleiders. Elke infectie in de urineweg kan een urineweginfectie genoemd worden, maar de meeste ontstekingen komen voor in het onderste deel, namelijk in je blaas en urinebuis.

Dit zijn de meestvoorkomende symptomen:

  • vaak de behoefte hebben om te plassen
  • brandend gevoel tijdens het plassen
  • veel, maar kleine hoeveelheden urine plassen
  • troebele urine
  • urine die rood, roze of bruin is van kleur
  • sterk ruikende urine
  • bekkenpijn bij vrouwen

Als je merkt dat je vaak moet plassen, een plotselinge aandrang voelt om te plassen, je urine er anders uitziet of anders ruikt dan normaal of je pijn ervaart tijdens het plassen, ga je het best eens langs je huisarts.

Veelvoorkomende risicofactoren

Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën die de urineweg binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Normaal kan je urinewegsysteem zich hiertegen weren, maar soms faalt het. Er zijn ook een aantal manieren die je risico op een infectie verhogen, al is de ene risicofactor al makkelijker te vermijden dan de andere.

Van achteren naar voren vegen

Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de E. colibacterie, een normale bewonder van je darm. Bij vrouwen bevindt de anus zich op amper vijf centimeter van het plasgaatje. ‘Veeg je dus van achteren naar voren, vergroot je de kans dat de bacteriën zich verplaatsen naar je urinebuis en je een infectie oploopt’, vertelt arts en gezondheidsexpert Nesochi Okeke-Igbokwe.

Je plas inhouden

Soms krijg je geen kans voor een plasstop, maar als je kan, probeer dan zeker te gaan als je de aandrang voelt. ‘Als je je urine te lang inhoudt, kan dat je risico op urineweginfecties verhogen’, aldus Okeke-Igbokwe. ‘Doordat de urine langer in de blaas zit, wordt er immers de ideale omgeving voor bacteriegroei gecreëerd.’

Anticonceptie

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde soorten anticonceptie het risico op lagere urineweginfecties verhogen.

Seksueel contact

Net zoals bij het vegen, wordt er gedacht dat door seksueel contact het reisgedrag van bacteriën bevorderd wordt. Uit onderzoek blijkt ook dat seksueel actieve vrouwen vaker urineweginfecties hebben dan vrouwen die geen seksueel contact hebben.