Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Twijfel je om mee te doen aan Tournée Minérale? “Als je 1 glas drinkt per dag, stijgt het risico op borstkanker al”

doorRedactieop 05/02/2023

Gemiddeld heeft een vrouw tussen haar veertigste en vijftigste 1,45 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. Maar als je alcohol drinkt, stijgt dat risico. Wat is de precieze impact? Dr. Marleen Finoulst van het Kenniscentrum Borstkanker legt het uit en geeft eveneens mee hoe vrouwen het risico kunnen verlagen.

De impact van alcohol op onze gezondheid werd al langer aangetoond, en experts zijn het erover eens dat het verband tussen alcoholconsumptie en verschillende soorten kankers voldoende bewezen is. Daarom begint vandaag ook de vijfde keer Tournée Minérale.

“Bij borstkanker is de link met alcohol niet het sterkste in vergelijking met andere vormen van kankers, maar geheelonthouders hebben tot 10 procent (!) minder kans op borstkanker. Alcohol blijft dus een belangrijke risicofactor”, zegt Dr. Marleen Finouls die samenwerkt met Pink Ribbon.

Zelfs één glas heeft invloed

Gemiddeld heeft een vrouw tussen haar 40ste en 50ste verjaardag 1,45 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. “Maar als ze dagelijks één glas alcohol drinkt, stijgt het risico naar 1,59 procent. Bij elk glas dat je meer drinkt, neemt het risico dus verder toe.”

Dat risico blijft alleen maar stijgen naarmate vrouwen ouder worden. “Vrouwen tussen hun 50ste en 60ste verjaardag hebben hierdoor gemiddeld 2,4 procent kans, wat een lichte stijging is die verder zal toenemen bij dagelijkse alcoholconsumptie.”

Hoewel alcohol een verhoogd risico op borstkanker kan veroorzaken, moeten we het natuurlijk in perspectief plaatsen. Leeftijd, erfelijkheid en familiale aanleg zijn de belangrijkste risicofactoren waar we niet veel aan kunnen veranderen.

De detoxkuur begint nu

Overtuigd door de harde cijfers? Tournée Minérale, georganiseerd door De Druglijn, is een perfecte gelegenheid om (tijdelijk) te stoppen met alcohol. Door deel te nemen kun je het risico op borstkanker alleszins verlagen en tegelijkertijd jouw gezondheid verbeteren. Dr. Finoulst benadrukt wel dat een gezonde leefstijl, waaronder een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, regelmatige beweging en gezonde slaappatronen, het risico op borstkanker verder verminderen.

Dat in combinatie met een detoxkuur zorgt alleszins voor een wereld van verschil voor de regelmatige drinkers.