Vagina in topconditie: nieuwe behandelingen down-under

doorRedactieop 19/05/2021

We ontdekken steeds meer over de vagina. Dat hyaluronzuur vaginale droogte kan verhelpen, bijvoorbeeld, en injecties met je eigen bloed voor intensere orgasmes kunnen zorgen. Nee, we zijn nog lang niet uitgepraat over dat wonderlijke orgaan.

In totaal heeft zowat de helft van alle vrouwen na haar 55ste last van vaginale droogte. Zo’n 65 procent van die vrouwen heeft ook problemen met intiem contact. ‘Vaginale droogte wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogenen’, vertelt gynaecoloog Sofie Pelckmans.

Gelukkig zijn verschillende opties om het probleem te bestrijden. Een van de nieuwste is een behandeling met hyaluronzuur, dat zorgt voor een betere hydratatie van de vagina. Bovendien duurt zo'n ingreep maar 5 à 10 minuten, waardoor hij heel erg toegankelijk is voor de meeste vrouwen.

Naast vaginale droogte is het vaak ongrijpbare orgasme een probleem waar meer vrouwen dan vaak gedacht mee kampen. Volgens gynaecologen Marijke Aerts en Karolien Stevens wordt onderschat hoeveel vrouwen seksuele disfuncties hebben. 'Veertig procent ervaart problemen tussen de lakens. Een op de twintig is zelfs nog nooit of zelden klaargekomen. Dat is een groot taboe'. aldus Stevens. Hierbij zou het zogenaamde O-shot soelaas kunnen bieden volgens de gynaecologen. 'Het is een relatief nieuwe techniek die gebruik maakt van je eigen plasma.'

Hoe deze behandelingen werken en wat seksuologe Chloé De Bie denkt over het magische O-shot ontdek je in ons julinummer, nu in de winkel.