Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Veel vrouwen komen klaar tijdens het sporten. Experten: “Iederéén kan zo’n orgasme uitlokken”

doorKato Zweegersop 18/05/2023

Veel sporters ervaren het en toch is er over het ‘coregasm’ nog maar weinig bekend. Daarom kan het jou al overkomen zijn zonder dat je het echt doorhad. Een seksuologe en bekkenbodemkinesist leggen uit welke oefeningen zo’n climax bij je triggeren, waarom het gezond is en hoe het precies voelt. “Zelfs als je mentaal niet opgewonden bent, kan je zo klaarkomen.”

De naam zegt het al: een ‘coregasm’ is een orgasme dat je krijgt door bepaalde ‘core-oefeningen’. Seksuoloog dr. Alfred Kinsey sprak er voor het eerst over in 1953, in zijn boek ‘Sexual Behavior in the Human Female’, maar pas nu delen sporters massaal hun ervaring. Op TikTok vind je allerlei filmpjes die het taboe op het, tot nu toe weinig besproken fenomeen, willen doorbreken.

“Een coregasm is een orgasme dat je krijgt dankzij sportoefeningen die je core, dus de kern van je lichaam, verstevigen”, vertelt klinisch seksuologe Chloé De Bie.

“Je bekkenbodemspieren vormen samen met je buik- en rugspieren en je diafragma (de ademhalingsspier, red.) de ‘core’ van je lichaam”, legt bekkenbodemkinesist Hedwig Neels uit (UZA en Universiteit Antwerpen). “Bij de oefeningen die een coregasm uitlokken, doe je een maximale opspanning van de diepste buikspieren. Dat zet ook je bekkenbodemspieren sterk onder druk. Die spanning vergroot de zwellichaampjes van de clitoris. Dat creëert een genotsgevoel en kan een orgasme uitlokken.”

Uit studies en gedeelde ervaringen blijkt dat vooral vrouwen zo’n coregasm beleven, al kunnen ook mannen het ervaren. “De mannelijke variant ken je misschien wel als het ‘gymnasm’”, zegt De Bie.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Déze oefeningen triggeren het

Je moet je alvast niet in duizend bochten wringen om zo’n coregasm te krijgen. “Elke oefening voor je buik- en bekkenbodemspieren kan leiden tot zo’n orgasmekramp. Denk aan simpele crunches, sit-ups, knee-lifts en squats”, aldus De Bie.

“De oefening waarop de meeste onderzoeken rond coregasms zich baseerden, is een push-up waarbij je op je armen steunt en je knieën volledig optrekt. De bekkenbodemspieren komen daardoor maximaal onder spanning te staan”, vertelt Neels.

Ook het repetitieve karakter van de oefening is belangrijk om een coregasm uit te lokken. Neels: “Je buik- en bekkenbodemspieren één keer opspannen is niet voldoende. Je moet de beweging blijven aanhouden of herhalen. We vermoeden dat dat de bloeddoorstroming in de bekkenbodem en clitoris zo verbetert, wat die zwelling zal geven en de zenuwuiteinden van de genitaliën stimuleert.”

En vergeet de hormonen natuurlijk ook niet, aldus Neels. “Sportieve activiteiten hebben een hoge impact op je endorfine- en dopaminegehalte, je gelukshormonen. Wanneer die vrijkomen tijdens een sportsessie, zouden ze een orgasme kunnen triggeren.”

“Er bestaat zelfs een boek over, ‘The coregasm workout’”, vult De Bie nog aan. “Daarin legt de auteur, dr. Debra Herbenick, allerlei sportoefeningen uit die je orgasmes zouden uitlokken én zelfs verbeteren.”

Niet enkel weggelegd voor wie naar de fitness gaat

Niet alleen de fervente ‘work-outers’ krijgen een coregasm. Ook (muur)klimmers, koorddansers en zelfs wielrenners kunnen een (seksueel) hoogtepunt beleven tijdens het sporten. “Al draait het dan meer rond de wrijving en druk op de genitaliën, door bijvoorbeeld het zadel. De trigger is dus anders dan bij een coregasm”, vertelt Neels.

In andere sporten, zoals voetballen of hardlopen, zal je minder snel een orgasme krijgen. “Je bewegingen wisselen elkaar dan te snel af, waardoor je releases hebt tussen die opspanningen en je niet zo snel opbouwt tot dat ‘grote moment’”, vertelt Neels.

Misschien had je al eens zo’n orgasme zonder het te beseffen

Hoewel een coregasm vaak voorkomt, wordt het fenomeen nog altijd stilgezwegen. “Het taboe is groot. Sporters getuigen er niet graag over. Uit recent onderzoek blijkt dat 9 procent van de meer dan 2.000 deelnemers al een coregasm ervaarde. Dat is een op de tien. Maar de kans dat dat percentage hoger ligt, is groot”, zegt De Bie.

Dat coregasms onder de radar blijven, komt door drie factoren. “Veel personen beseffen niet dat ze een coregasm hebben. Omdat er nog zo weinig kennis over is. Zelfs de wetenschappelijke onderzoeken staan nog in hun kinderschoenen”, verduidelijkt Neefs.

Het orgasme is vaak ook minder intens dan tijdens seks. “Al hangt dat af van persoon tot persoon”, verduidelijkt Neels. “Een coregasm kan je vergelijken met een intravaginaal orgasme. Dat ervaar je tijdens een vrijpartij door penetratie. Sommige vrouwen vinden dat minder intens, omdat ze niet van buitenaf worden gestimuleerd bij de schaamlippen en clitoris.”

De Bie gaat verder. “In de praktijk hoorde ik al vaker dat het concept wat overroepen is. Ik zou me dus niet verwachten aan personen die het in de fitness uitroepen van genot.” (lacht)

Daarnaast is een coregasm meestal niet seksueel, maar puur fysiek. Sommigen hechten er daarom geen belang aan. “Het draait puur om die spierspanning, waardoor je tintelingen voelt. Ben je mentaal niet opgewonden? Dan kan je dus nog altijd zo’n coregasm voelen”, zegt De Bie. “Maar stel dat je een week hebt waarin je mentaal al opgewonden bent, dan is de kans op een coregasm wel groter. Je zit al met je hoofd bij het genotsgevoel.”

Zo kan je een coregasm vermijden als je het niet wil uitgillen in de fitness

Mocht je het liever niet ervaren tijdens je sportsessie, dan is het belangrijk dat je er ontspannen aan begint. “Als je vooraf al schrik hebt dat je opnieuw een orgasme krijgt, dan zal het stressniveau in je lichaam stijgen. Een orgasme wek je daardoor net sneller op, puur omdat je spieren al onder spanning staan”, legt Neels uit.

“Om tot rust te komen, adem je het best goed diep in en uit. Adem ook door je buik en maak een klik in je hoofd: no stress.”

De Bie geeft nog een tip: “Wissel op tijd af met andere oefeningen. Voel je je piekmoment komen en wil je het tegengaan, stop dan even met de activiteit.”

Neels maakt nog één belangrijke kanttekening. “Een coregasm is normaal, dus je moet je er niet voor schamen. Het wijst er net op dat je vrouwelijke lichaam goed functioneert. Een orgasme houdt het weefsel in je bekkenbodem en vagina gezond. Heb je het dus voor, probeer er dan maar gewoon van te genieten.”