Goed nieuws: het vegetarische dieet werkt even goed om af te vallen als het mediterrane dieet

doorNele Annemansop 08/06/2019

Al jaren wordt het mediterrane dieet uitgeroepen tot een van de gezondste voedingspatronen ter wereld. Toch blijkt nu uit een recente studie dat een vegetarisch dieet even effectief is om af te vallen en ook het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Voor hun studie wilden enkele Italiaanse onderzoekers het effect van lacto-ovovegetarische voeding (waarbij vlees, vis en gevogelte gemeden worden) nagaan op het gewicht en het risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met het mediterrane voedingspatroon (met veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis en weinig vlees op het menu). Aan de studie namen 118 volwassenen met overgewicht en een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten deel. Na een inloopperiode van twee weken werden de deelnemers in twee groepen ingedeeld. De eerste helft volgde drie maanden een vegetarisch dieet, de andere helft een mediterraan dieet. Na drie maanden wisselden de groepen om. Voor en tijdens de testperiodes werden verschillende parameters bepaald, zoals gewicht, bloedvetten en de hoeveelheid oxidatieve stress. De deelnemers werden intensief begeleid in het correct volgen van de diëten. In beide voedingspatronen werden vooral plantaardige basisvoedingsmiddelen gebruikt zoals groenten, fruit, volkorengranen en peulvruchten.

Uiteindelijk voltooiden honderd deelnemers de studie. Daaruit bleek dat zowel het vegetarische als het mediterrane dieet goed scoorden. Het gewicht van de deelnemers nam lichtjes af (1,88 kg bij het vegetarische en 1,77 kg bij het mediterrane) en ook de bloedwaarden verbeterden. Bij het vegetarische dieet daalde vooral de slechte LDL-cholesterol (-5,44 procent), terwijl bij het mediterrane de triglyceriden, ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten, daalden (-5,91 procent). Beide diëten zorgden ook voor een gelijkaardige daling van oxidatieve stress.

Kortom, hoog tijd om wat minder vlees op tafel te toveren. Geen inspiratie? Hier vind je tal van heerlijke vegetarische recepten.