Vermijd de kreeftenlook: we weten dat verbranden schadelijk is, maar beschermen ons te weinig

doorNathalie Topsop 01/08/2019

Verbranden, dat doen we vooral in eigen land. Dat is de opvallende conclusie van de recentste UV-enquête van de Stichting tegen Kanker. Belgen blijken zich vooral in het buitenland bewust van de gevaren van de zon. Bovendien smeren we het vaakst als we zonnebaden, terwijl de tube zonnecrème bij andere buitenactiviteiten nog te vaak dicht blijft.

De studie start met goed nieuws: uit alle resultaten blijkt namelijk dat het bewustzijn rond het risico op huidkanker groeit. Zo'n 84 procent van de respondenten maakt zich bezorgd om het risico op huidkanker dat blootstelling aan de zon met zich meebrengt. Vrouwen zijn er meer mee bezig dan mannen en blijken beter uit de hoogte. En ook ouderen gaan bewuster met de gevaren van UV-straling om, aldus de enquête.

Ondansk die cijfers acht 40 procent het onwaarschijnlijk dat ze ooit getroffen zullen worden door huidkanker. Bovendien is het idee dat een rood stukje huid een dag later mooi bruin zal worden, nog steeds diep ingeworteld bij de Vlamingen.

Belgen bakken het overigens nog te vaak rood: in 2017 liep 80 procent van de bevraagden een vorm van zonnebrand op, terwijl dat in 2015 maar 67 procent was. Ook bij kinderen steeg het aantal verbranden, van 26 procent in 2011 naar 39 procent in 2017. Hoewel we maar al te goed weten dat verbranden niet goed is, beschermen we ons dus nog steeds te weinig. Vooral dan tijdens buitenactiviteiten, zo meldt de studie, omdat we de kracht van de zonnestralen nog te vaak onderschatten.

Nog zo'n hardnekkig fabeltje is het 'voorbruinen' onder de zonnebank. Het blijft de belangrijkste reden waarom mensen een solarium opzoeken. Toch dringt het besef dat zo'n zonnebanksessie huidkanker kan veroorzaken, wel door te dringen. Het aantal gebruikers blijft namelijk krimpen: het aantal regelmatige gebruikers - oftewel zij die minstens vijf keer per jaar onder de zonnebank plaatsnamen - kromp op 6 jaar tijd van 13 naar 7 procent.

Om mensen te helpen hun risico op huidkanker te verminderen, publiceerde de Association of European Cancer Leagues negen nieuwe aanbevelingen voor de bescherming tegen UV-straling:

  1. Beperk uw tijd in de middagzon. Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 11:00 en 15:00. Dit kan echter langer zijn afhankelijk van waar je bent.
  2. Zoek de schaduw op. Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door de omgeving die de UV-straling doen toenemen, zoals van het water, zand of sneeuw.
  3. Draag beschermende kledij en een zonnebril. Draag beschermende kledij die uw armen en benen bedekt. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV. 
  4. Gebruik zonnecrème Geen zonnebrandcrème kan volledige bescherming bieden. Zonnecrème moet worden gebruikt in combinatie met schaduw, kleding, hoeden en zonnebril, niet in de plaats ervan. Gebruik nooit zonnecrèmes om uw blootstelling aan de zon te verlengen. Gebruik zonnecrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer opnieuw elke 2-3 uur. Vergeet niet gevoelige plekken zoals lippen en oren.
  5. Bescherm kinderen. Pas alle bovenstaande aanbevelingen toe met extra zorg voor de kinderen. Hoe jonger dat je bent, hoe meer kwetsbaar. Baby's jonger dan 6 maanden moeten uit de zon worden gehouden. 
  6. Weet hoe uw huid reageert op de zon. Hebt u rood haar, een lichte huid of sproeten? Dan bent u gevoeliger voor zonnestralen. 
  7. Gebruik de UV-Index (UVI) om uzelf te beschermen Ontdek de UV-Index via officiële bronnen. Wees ervan bewust dat de huid beschadigd wordt wanneer de UV-Index stralingsniveau 3 (matig) en hoger is. 
  8. Gebruik geen solariums / zonnebanken. Zonnebanken verhogen het risico op huidkanker en veroorzaken voortijdige veroudering van de huid en de schade aan de ogen. Er bestaat geen gezond of veilig ‘kleurtje’. Zonnebanksessies bereiden uw huid ook niet voor op de zon.
  9. Ken uw huid. Onderzoek uw huid regelmatig. Let op of moedervlekken veranderen (qua kleur, vorm of grootte) en of er nieuwe verschijnen. In geval van twijfel: raadpleeg uw arts.

Bron: www.kanker.be