Vermoeidheid, vergeetachtigheid en 4 andere tekens die wijzen op een vitamine B12-tekort
Voel je je een beetje loom de laatste tijd? Of ontsnappen de namen van je collega’s je vaker dan normaal? Als je voldoende slaapt, dan is het mogelijk dat je lichaam niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Dit is hoe je kan ontdekken of je een tekort hebt aan deze essentiële voedingsstof.

Waarom is vitamine B12 belangrijk?
Vitamine B12 is een essentiële vitamine die nodig is om een gezond energieniveau te behouden. Daarnaast ondersteunt ze het emotionele welzijn en het behoud van gezonde rode bloedcellen. Ons lichaam kan uit zichzelf geen vitamine B12 aanmaken, waardoor we ze moeten binnenkrijgen via dierlijk voedsel, verrijkte voedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld bepaalde ontbijtgranen) of supplementen.
Wie loopt het grootste risico op een tekort?
Naarmate ons lichaam ouder wordt vermindert ons vermogen om vitamine B12 te absorberen uit voedsel. 4 procent van de vrouwen tussen 40 en 59 jaar heeft last van een tekort. Daarnaast lopen vooral mensen met gastro-intestinale stoornissen (zoals coeliakie en de ziekte van Crohn) en vegetariërs en veganisten een groter risico op een tekort.
Op welke symptomen moet je letten?
De meest voorkomende symptomen van een B12-tekort zijn vermoeidheid en lusteloosheid. Daarnaast kunnen vergeetachtigheid, een bleke huid (ongeacht je blootstellen aan de zon), angst zonder duidelijke oorzaak en een wazig zicht ook wijzen op een tekort.
Dit moet je doen in geval van een tekort
Maak een afspraak met je huisarts, zodat die je bloed kan controleren. Indien nodig raadt hij vervolgens supplementen of injecties aan om je b12-niveau weer op peil te krijgen.