Vervroegd in de menopauze door hormoon- of chemotherapie? Er bestaan veilige oplossingen voor je opvliegers!

doorSérélysop 17/06/2019

Warmte-opwellingen, prikkelbaarheid en zweetaanvallen: de kans is groot dat je er als vrouw rond je 51ste mee in aanraking komt. Maar wie hormoon- of chemotherapie ondergaat, kan vroegtijdig in de menopauze komen. Wat gebeurt er precies in je lichaam en hoe ga je daarmee om? Cathy vertelt hoe het voelt om als dertiger in de menopauze te komen.

Dat de menopauze niet meteen de meest aangename periode in het leven van een vrouw is, hoeft niet te verbazen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 tot 77 procent(*) van de vrouwen last ondervindt van warmte-opwellingen, hartkloppingen, slaapstoornissen, moeheid, prikkelbaarheid en stijve spieren. Als vrouwen met deze symptomen rond hun vijftigste geconfronteerd worden, ervaren ze dit als ‘normaal’. Maar wat als je zoals Cathy al op je 32ste last krijgt van deze ongemakken?

32 jaar en in de menopauze

Cathy (47): ‘Zeventien jaar geleden kreeg ik de diagnose van lymfeklierkanker. Eén maand na de diagnose werd er gestart met chemotherapie. Natuurlijk ben ik heel blij dat de dokters mij zo snel konden helpen en me uiteindelijk ook hebben kunnen genezen. Lastig had ik het met het feit dat ik, naast alle bijwerkingen van de therapie, ook vervroegd in de menopauze kwam. Ik vond het heel moeilijk te verwerken om op zo’n jonge leeftijd last te krijgen van opvliegers overdag en zweetaanvallen ’s nachts. Ik voelde me direct een stuk ouder en minder vrouw. Ik wist destijds niet beter dan dat ik er maar moest mee zien te leven. Als reactie ben ik heel veel gaan wandelen. Voldoende bewegen is van groot belang als je in de menopauze terechtkomt, want op die manier hou je je beendergestel sterk. Ik dans en wandel daarom nog steeds zo vaak ik kan.’

Wat gebeurt er precies in je lichaam?

Hormoon- of chemotherapie is een vaak voorkomende oorzaak van vroegtijdige menopauze. Hormoontherapie is een behandeling die erin bestaat de werking of de productie van natuurlijke hormonen – zoals de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) – te blokkeren om de ontwikkeling van kankercellen te verhinderen. In het geval van chemotherapie worden geneesmiddelen toegediend die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen. Chemotherapie kan de functie van de eierstokken verstoren, waardoor jonge vrouwen na een kankerbehandeling vervroegd in de menopauze komen. Door de daling van de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kunnen vrouwen (én mannen) die hormoon- of chemotherapie volgen eveneens last krijgen van warmteopwellingen en nachtelijk zweten. Om deze ongemakken te verlichten, bestaan er oplossingen met een niet-hormonaal werkingsmechanisme. 

Natuurlijk en veilig

Sérélys®  is een voedingssupplement op basis van gepatenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels. Hoewel het gaat om extracten van stuifmeelkorrels, mag Sérélys®  gebruikt worden door vrouwen die last hebben van hooikoorts. Verschillende klinische studies hebben duidelijk aangetoond dat Sérélys®  geen hormonaal werkingsmechanisme heeft, het is dan ook veilig voor vrouwen die (borst)kanker hebben (gehad) of een verhoogd risico op (borst)kanker hebben. Sérélys® kan bovendien veilig geassocieerd worden met hormoon- of chemotherapie, omdat er geen gevaar is voor interactie waardoor de werking van deze geneesmiddelen beïnvloed zou kunnen worden. Raadpleeg echter zeker je behandelende arts, indien je overweegt een product te gebruiken om de warmteopwellingen tegen te gaan.

Voor meer informatie: www.serelys.be

(*) Bron: http://menopausesociety.be/upl_docs/nl/2014-09-23-misvattingen-onder-belgische-vrouwen-over-menopauze-en-zijn-behandelingen.pdf