Vitamine D: toverformule om de winter door te komen

doorEGop 05/02/2019

Wist je dat 7 op 10 Belgen een vitamine D-tekort heeft? Wie weet jij ook. Maar weet je ook waarom vitamine D zo belangrijk is en wat je kan doen aan een tekort?

Het is misschien een schrale troost, maar bijna iedereen heeft tijdens deze donkere dagen een tekort aan vitamine D: maar liefst zeven op de tien Belgen! De oorzaak is niet ver te zoeken. We maken het overgrote deel van vitamine D aan in onze huid onder invloed van de uv-stralen van de zon: dat is vitamine D3. En juist dat zonnetje laat het tijdens de herfst en de winter vaak lelijk afweten. Bovendien is de stand van de zon in deze periode verre van ideaal.

 

Vitamine D en de goede werking van je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Hoe sterker jouw immuunsysteem, hoe beter je dus beschermd bent tegen ziektes. Vitamine D is één van de vitamines die je nodig hebt om de goede werking van je weerstand op peil te houden, en dat is vooral in de wintermaanden van het grootste belang. Vitamine D ondersteunt ook de normale opname van calcium, en dat is dan weer belangrijk voor het behoud van sterke botten. Je vindt  

 

Vitamine D-tekort?

Vitamine D haal je voor een stuk uit je voeding, vooral uit vette vissoorten zoals makreel, sardienen, haring en zalm, maar dat is lang niet voldoende om een tekort tegen te gaan. Als je weet dat je tijdens de lente- en zomermaanden voldoende vitamine D aanmaakt als je elke dag een kwartier tot een half uur in de zon bent – liefst tussen 11 en 15 uur en met je handen, armen en hoofd onbedekt – dan weet je ook dat je tijdens de wintermaanden het risico loopt dat je niet voldoende vitamine D aanmaakt. Klik hier en ontdek of jij een tekort hebt.

 

Pilletje vol zon

Vermoed jij dat je een tekort aan vitamine D hebt? Raadpleeg dan je arts of apotheker. Jij bent wellicht gebaat bij een dagelijkse inname van een voedingssupplement, bijvoorbeeld Fultium vitamine D3: dit zijn pareltjes met een direct herkenbare blauwe kleur. Niet voor niets wordt het supplement het blauwe pilletje met je dagelijkse dosis zon genoemd!

 

Meer informatie op www.fultium.be