Voor eens en voor altijd: zijn asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten?

doorNathalie Topsop 13/03/2019

Asperges en andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zouden als doping werken op borstkanker en zo de aanmaak van tumoren bevorderen. Dat staat althans te lezen in het magazine Nature. Maar klopt dat echt? Het Centrum voor Evidence-Based Medicine neemt het nieuwtje onder de loep.

(Spoiler: er blijkt geen enkele reden om asperges te laten staan.)

De stof waarover gesproken wordt, aspargine, is een bouwsteen van eiwitten. Ons lichaam maakt zelf asparagine aan en daarnaast wordt het aangevoerd via de voeding. Naast asperges (what's in name) bevatten ook volle granen, noten, zuivel, gevogelte en vlees de stof. De onderzoekers achter dit nieuws voerder een reeks experimenten uit met genetisch gemodificeerde proefmuizen met een agressieve vorm van menselijke borstkanker.

Een deel van de muizen kreeg vijf keer per week een injectie met asparaginase, een enzym dat asparagine afbreekt. Daarnaast werden proefmuizen op een van drie mogelijke diëten gezet: een asparagine-vrij dieet, een asparagine-arm dieet of een asparagine-rijk dieet. Bij muizen waarbij asparagine geblokkeerd werd via injecties, zaaide de borstkanker minder uit. De muizen die een asparagine-vrij dieet kregen, hadden ook minder uitzaaiingen, maar het effect was minder spectaculair in vergelijking met de injecties.

Maar: het gaat over laboratoriumexperimenten bij muizen. Of de vaststelling ook voor mensen opgaat, is vandaag onmogelijk te zeggen. Veel uitkomsten bij dierexperimenten zijn immers niet reproduceerbaar bij de mens. Of voedingsmaatregelen, zoals asperges vermijden, enige impact hebben, is bovendien onwaarschijnlijk. De lever maakt namelijk zelf ook asparagine aan, omdat dit aminozuur essentieel is voor de goede werking van de hersenen. Zelfs als we helemaal geen asperges eten, is er toch nog voldoende voorraad.

Asparagine zit bovendien in veel meer voedingsmiddelen dan asperges. Dat de naam asperges lijkt op de naam asparagine, betekent niet dat asperges de belangrijkste bron zijn voor dit aminozuur. Asparagine draagt die naam omdat de stof voor het eerst geïsoleerd werd in asperges. En dus is er geen enkele reden om asperges te laten.

Bron: Gezondheid en Wetenschap.