Waarom een flink potje huilen goed voor je is

doorNathalie Topsop 13/03/2018

Omdat het allemaal even ongelooflijk tegenzit, er een droevige film op tv speelt of gewoon omdat je zo verdomd veel pijn hebt: er zijn heel wat redenen die tranen in je ogen doen opwellen. Flauw? Absoluut niet, aldus de wetenschap. Huilen zou heel wat gezondheidsvoordelen hebben.

1. Het lucht op

Even uithuilen? Het woord mag je gerust letterlijk nemen, aangezien heel wat onderzoeken uitwijzen dat twee derde van de mensen zich beter voelen na een flink potje janken. De Italiaanse arts Carlo Bellieni dook in alle wetenschappelijke literatuur die er over huilen te vinden is, en haalt als meest waarschijnlijke verklaring voor dit fenomeen de productie van endorfines aan. Omdat huilen ervoor zorgt dat je lichaam pijnstillend hormoon gaat produceren, resulteert zo'n bui in een -weliswaar kortstondig - gevoel van opluchting. Om die reden zou je na het bekijken van een emotionele film met een beter gevoel achterblijven, aldus onderzoek.

2. Je ogen hebben er deugd van

Traanvocht hydrateert onze oogballen en -leden en voorkomt tevens uitdroging van de slijmvliezen. Een flinke huilbui kan je dus zien als een noodzakelijk onderhoud.

3. Het is des mensen

Waarom er af en toe tranen op onze wangen bungelen? Volgens de onderzoeker is de meest geloofwaardige verklaring een evolutionaire. Aanvankelijk gingen de waterlanders enkel stromen omwille van irritaties aan de ogen of oogziektes. Die tranen werden echter opgemerkt door anderen, en werden daarmee een makkelijk waar te nemen symbool van pijn. Daardoor evolueerden ze tot een signaal om hulp dat veiliger was dan schreeuwen. Bovendien bleken ze uiterst effectief: omdat tranen empathie oproepen bij anderen, kregen huilers vaker hulp dan niet-huilers. En hadden ze dus een grotere kans om te overleven. Ook nu nog zouden we sneller geneigd zijn om iemand te helpen wanneer er tranen aan te pas komen, simpelweg omdat iemand die huilt er verdrietiger uitziet dan iemand die niet huilt.