Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom fastfood zo moeilijk te weerstaan is tijdens een avondje uit

doorNathalie Topsop 28/01/2020

We weten het allemaal, maar vergeten het liever: alcoholische dranken zitten boordevol calorieën. En toch voelen we tijdens een avond uit maar wat vaak een 'goestingske' opkomen, waardoor een late night bezoek aan de pizzaria om de hoek of een rondje borrelhapjes plots een must lijkt. Is het gewoon vlees zwak, of hebben we een excuus? De wetenschap dient je van antwoord.

Wie af en toe een keer de bloemetjes buitenzet, kan het beamen: plots lijkt de drang naar comfort food onweerstaanbaar. Gek wel, want de vier glazen wijn die je de afgelopen uren soldaat maakte bevatten evenveel calorieën als een lichte lunch. Waar komt dat hongergevoel dan plots vandaan? Biomedici verbonden aan het Britse Francis Crick Institute zochten en vonden het antwoord in het hersenen. Zij ontdekten namelijk dat een overmatig gebruik van alcohol groepen neuronen activeert in de hersenen die normaal enkel bij gewaarwording van extreme honger in werking treden. Het experiment werd uitgevoerd op muizen, maar de wetenschappers zouden genoeg bewijs hebben dat de bewering ook voor mensen opgaat.

Bovendien is dit niet het eerste onderzoek dat alcoholgebruik koppelt aan eten. Zo bleek uit eerder Nederlands onderzoek al dat alcohol onze voorkeur voor vetrijk voedsel verhoogt. Een Amerikaanse studie achtte het dan weer bewezen dat enkele glazen bier of wijn ons gevoeliger maken voor de geur van eten.