Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom het vet op je heupen misschien niet zo ongezond is

doorNele Annemansop 09/10/2019

Ben jij de trotse eigenaar van een stel ronde billen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een normaal gewicht én een peervormig figuur, een lager risico lopen op hart- en vaatziekten en diabetes.

Voor de nieuwe studie analyseerden Duitse onderzoekers de gegevens van bijna 1.000 mensen. Daaruit blijkt dat het vet op de heupen en dijen bij mensen met een normaal gewicht beschermend werkt tegen hartziektes en diabetes. Dat komt omdat de heupen en dijen een ‘veiligere opslagplaats’ bieden voor vet waardoor het niet in het bloed komt of opgeslagen wordt op meer gevaarlijke plaatsen zoals rond het hart en de lever. Dat opgeslagen vet kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en andere ziektes op latere leeftijd.

Net zoals eerdere studies, stellen de onderzoekers dus dat je beter door het leven gaat met een peervormig figuur, waarbij het vet zich vooral op je heupen en dijen bevindt, dan met een appelvormig figuur, waarbij het rond je middel zit.