Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je hoofdpijn krijgt van te veel te drinken (en dit is wat je eraan doet!)

doorLaurane Berkeinop 26/06/2019

’s Avonds grote madam, ‘s morgens dafalgan: we kennen dit fenomeen maar al te goed. Helaas zit er niks anders op dan je the day after toch uit je bed te sleuren, en je bonkend hoofd en misselijke maag zo goed als mogelijk te negeren. Je partner en kinderen hebben tenslotte niks aan klagende moeder of vrouw. Wij hebben voor jou wél enkele tips om zo snel mogelijk komaf te maken met die zeurende hoofdpijn.

Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam, waardoor je na een avondje uit -met te veel alcohol- met vochtervlies kampt. Dat is dan ook de reden waarom je je de volgende dag zo belabberd voelt en je meestal barstende koppijn hebt. Wanneer je lichaam de alcohol gaat afbreken, komen er ook stoffen vrij die ervoor zorgen dat je een misselijk gevoel ervaart. Om je de volgende dag van een kater te besparen, is het aangeraden om evenveel glazen water als alcohol te drinken, om zo het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden. Belangrijk is ook om voldoende te eten vooraleer je alcohol gaat drinken. Last but not least: drink niet te snel na elkaar, zo geef je je lichaam de tijd om te herstellen. Heb je desondanks toch een kater? Dan helpen deze tips jou misschien wel om je katerdag te overleven.

  • In verschillende apothekers en drogisterijen kan je voedingssuplementen aankopen die het aminozuur cysteïne bevatten, en dat aminozuur zou katers verhelpen. Geen zin om je bed te verlaten en het voedingssupplement te gaan halen in de winkel? Eieren bevatten ook cysteïne! Een omelet of spiegelei bij het ontbijt is dus een aan te raden.
  • Sportdranken zoals AA Drink en Aquarius zorgen ervoor dat je lichaam na een zware inspanning voldoende hydrateert, en ze gaan ook het verlies van zouten en mineralen in je lichaam tegen. Net wat je lichaam nodig heeft na een stevig nachtje uit, dus!  
  • Het idee klinkt misschien niet zo aantrekkelijk wanneer je net misselijk boven de toiletbril hangt, maar vette vis zoals zalm helpt om de alcohol in je lichaam af te breken.
  • Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam te veel vocht verliest, en zout doet net het tegenovergestelde: zout houdt vocht vast in je lichaam. Na een nachtje uit kan je jezelf de volgende dag dus best verwennen met zoute chips of pinda’s. Ook een bad nemen met zeezout, of zwemmen in zeewater is een goed idee.

Indien deze tips jou niet helpen, dan kruip je toch best gewoon je bedje in. Neem desnoods een dafalgan en drink nog snel een glas water leeg. Slaap en water blijven de beste remedieën om een kater te verhelpen!