Waarom je jouw smartphone beter niet bovenhaalt tijdens het eten

doorNathalie Topsop 11/04/2020

Je smartphone bovenhalen tijdens een etentje is niet alleen weing sociaal. Het zou je ook ongelukkiger maken, aldus recent onderzoek.

Het was Elizabeth Dunn en Ryan Dwyer, twee Canadese onderzoekers niet ontgaan: tegenwoordig brengen we steeds meer tijd door online, zelfs wanneer we offline in gezelschap zijn. Geïnspireerd door al die mensen die op restaurant niet in de ogen van hun date, maar wel naar hun smartphone aan het staren waren, zetten ze een onderzoek op, met als doel na te gaan of smartphonegebruik impact op sociale interacties heeft.

Ze vroegen 300 mensen om met vrienden of familie op restaurant te gaan. Zij waren zich echter niet bewust van het waarom achter die vraag. Aan de ene helft van de groep werd verteld dat ze hun smartphone op tafel moesten leggen omdat ze tijdens het etentje een vraag via sms zouden krijgen. Aan het andere deel van de groep werd meegegeven dat hun smartphone niet bovengehaald mocht worden. Achteraf kregen beide groepen een vragenlijst voorgeschoteld die peilde naar de manier waarop ze het etentje ervaren hadden, hun smartphonegebruik en de mate van welbevinden. Opvallend: de smartphonegebruikers hadden er duidelijk minder plezier aan beleefd en waren zo'n 11 procent van de tijd aan het chatten of surfen geweest.

In een tweede experiment sms'ten de onderzoekers zo'n honderd mensen vijf keer per dag. Elke keer werd er in de berichtjes gepeild naar hun welbevinden en werd hen gevraagd wat ze precies gedaan hadden de afgelopen 15 minuten. Kwam de sms binnen terwijl ze net een face-to-face gesprek aan het voeren waren, dan bleken ze minder van het sociale contact te genieten dan wanneer ze een face-to-face gesprek gevoerd hadden zonder daarbij gestoord te worden door hun smartphone.

Het antwoord is dan ook duidelijk: ja, smartphones hebben een invloed op je conversaties en je welbevinden. Wanneer mensen technologie mee aan tafel nemen, zorgt dat ervoor dat ze zich verstrooider en minder betrokken voelen, wat het plezier dat mensen tijdens de maaltijd ervaren vermindert. En ook in andere situaties zorgt zo'n smartphoneonderbreking ervoor dat de echte gesprekken tussen mensen als minder plezierig ervaren worden. Bovendien zou smartphonegebruik besmettelijk zijn: haalt een iemand hem boven, dan volgt de rest onvermijdelijk. Elizabeth Dunn en Ryan Dwyer pleiten er daarom voor om dat domino-effect om te keren: als je je smartphone consequent in je broekzak of handtas laat, zal dat anderen inspireren om hetzelfde te doen.