Wat is een brain freeze precies (en vooral: hoe stop je het?)
De zomer staat gelijk aan ijsjes, vééél ijsjes, maar dat betekent ook dat een brain freeze af en toe de kop op steekt. Je neemt je eerste hap en bam: je hoofd lijkt als het ware bijeen te krimpen waardoor je je die dubbele dame blanche al snel beklaagt. Hier kom je te weten waarom het gebeurt en vooral, hoe je er snel weer van afraakt.

Wat is een brain freeze precies?
Nee, je hersenen worden niet echt bevroren. Een brain freeze gebeurt als een koude stof, zoals ijs, je gehemelte raakt. Als de zenuwen in dat gedeelte van je mond iets koud voelen, sturen ze meteen een signaal naar je hersenen, waardoor je slagaders en bloedvaten erop reageren. Het gevolg? Een kloppende hoofdpijn.
Gelukkig gaat een brain freeze vaak snel weer over en is het een vrij onschuldig fenomeen. Aan de andere kant is het wel gelinkt aan migraine. Zo zouden mensen die last hebben van migraine, ook vaker te maken krijgen met een brain freeze.
Hoe raak je ervan af?
Een snelle manier om van een brain freeze af te raken is om langzaam wat warm (geen heet) water te drinken. Het warme water zal het koude gevoel verzachten waardoor de pijn sneller verdwijnt.
Hoe voorkom je het de volgende keer?
Natuurlijk is de makkelijkste manier om een brain freeze te voorkomen geen ijskoude dingen meer eten, maar op warme zomerdagen is dat natuurlijk niet altijd de leukste oplossing. Probeer daarom je ijsje of koud drankje altijd heel langzaam op te eten of te drinken. Zo worden je zenuwen niet overweldigd door de kou. Daarnaast is het een goed idee om koude dingen zoveel mogelijk vooraan in je mond op eten om te vermijden dat de kou meteen tegen je zenuwen komt.