Wat is het beste voor je lijn én je gezondheid: samen of alleen eten?

doorNele Annemansop 07/03/2019

De ene ziet het als een gezellig familiemoment, de andere eet liever alleen. Maar wat doe je nu het best als je gezonder wil leven of wil afvallen? En eet je beter thuis of op restaurant? Wij zochten het voor je uit.

Diëtiste en voedingsdeskundige Amy Goodson zegt dat beide zowel voor- als nadelen hebben. ‘Als je alleen eet, is het veel makkelijker om je te overeten. Er is immers niemand die je tegenhoudt om te stoppen, zeker als je al een emo-eter bent.’ Ondergetekende pleit ook schuldig: als er niemand in de buurt is, zal ik net een iets groter stukje van de cake afsnijden of die enkele extra koekjes naar binnen spelen.

Anderzijds zegt Goodson dat alleen eten net goed voor je kan zijn. ‘Alleen eten laat je toe om bewuster met eten om te gaan. Het doet je immers stilstaan bij de keuzes die je maakt, in plaats van dat je je laat meeslepen door het plezier van samen met anderen te eten. Daarnaast is het het ideale moment om je hoofd leeg te maken en even tijd te nemen voor jezelf.’ Aan de andere kant kan een geïsoleerd en eenzaam gevoel er net voor zorgen dat je meer eet om je emoties en leegte te voeden.

Tafel je altijd met anderen? Dan spelen de mensen met wie je eet een grote rol in hoe en wat je eet. ‘Veel mensen kopiëren het gedrag van de mensen rondom hen’, vertelt Goodson. ‘En voor eten is dat niet anders. Als je je omringd met mensen die meer eten dan jijzelf, heb je de neiging om hun voorbeeld te volgen.’ Als je zelf gezonder wil eten, omring je je dan ook het best met mensen die daar ook mee bezig zijn. ‘Het is vast geen verrassing dat je je voornemen veel moeilijker kan volhouden als je altijd naar feestjes moet waar de chips en cava voortdurend voor je neus passeren.’

Daarnaast zegt Goodson dat mensen over het algemeen gezonder eten als ze thuis zijn. ‘Thuis heb je meer controle over wat je precies eet en word je niet verleid door heerlijk ruikend gefrituurd voedsel zoals bij het binnenkomen van een restaurant. Meestal zijn de porties daar ook groter en krijg je als versnapering wat brood of nootjes terwijl je wacht tot je maaltijd arriveert, iets wat je thuis meestal niet doet.’

Haar praktijkervaring leert mensen die thuis én samen met anderen eten meestal de beste keuzes maken. ‘Door thuis te eten, en samen met anderen, ben je meer geneigd om gezondere keuzes te maken. De sociale controle helpt je om niet te veel op je bord te scheppen, terwijl je kan genieten van het gezellige samenzijn met anderen.’