Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet (én van welk vet val je af?)

doorNele Annemansop 06/07/2017

We weten helaas al langer dat het vet uit je avocado niet hetzelfde is als die uit je chocoladereep. Maar wist je al dat ons lichaam ook twee soorten vetweefsel bevat waarvan eentje schuldig pleit voor je buikje en een ander je stofwisseling bevordert?

Ons lichaam bevat twee soorten vetweefsel: bruin en wit vet. Het witte vet is dat wat rond je buikje blijft hangen door te veel van je favoriete suikerrijke snacks te eten. Wit vet slaat dus energie (aka calorieën) op. Bruin vetweefsel, of bruin vet, verbrandt daarentegen energie. Zo houdt het je lichaam warm als het blootgesteld wordt aan de kou door de verbranding van vetten en glucose. Met andere woorden: bruin vet verhoogt je metabolisme als je lichaam het koud heeft.

En hoewel we er als baby veel van hebben, daalt het percentage zienderogen als we ouder worden. Helaas kan je bruin vet ook niet gewoon innemen via je voeding. Wat je wel kan doen om bruin vet te ontwikkelen, is je lichaam meer blootstellen aan de kou. Denk aan een koude douche, lichtere kleding en de airco een tikkeltje hoger zetten.

Kom hier nog vier andere redenen te weten waarom je vaker een koude douche zou moeten nemen.

Samengevat: als je graag wil afvallen of je stofwisseling een duwtje in de rug wil geven, moet je van dat witte vet verlost raken (alias byebye lekkere muffins) en meer bruin vet aanmaken (hello reisje naar Alaska of af en toe een ijskoude douche).