Werelddiabetesdag: 6 onverwachte signalen dat je bloedsuiker te hoog is

doorNele Annemansop 14/11/2017

Ongeveer 650.000 Belgen lijden aan diabetes, en nog eens de helft loopt ermee rond zonder het te weten, zeker als het gaat over de type 2-variant. Toch kan de ziekte als ze niet opgevolgd wordt tot ernstige complicaties zoals hartziektes, nierproblemen en oogaandoeningen leiden. Een van de redenen waarom mensen vaak niet weten dat ze type 2 diabetes hebben, is omdat de symptomen niet gepaard gaan met duidelijke klachten. Want hoewel de volgende symptomen ook op andere aandoeningen kunnen wijzen, moeten ze wel een alarmbelletje doen rinkelen.

1. Je moet voortdurend plassen
Als je te veel glucose of suiker in je bloed hebt proberen je nieren het teveel eraan weg te spoelen met je urine, met als resultaat dat je vaker moet plassen.

2. Je hebt enorm veel dorst
Meer plassen betekent ook dat je lichaam meer water afvoert dan normaal waardoor de kans op uitdroging verhoogt. Dat zorgt ervoor dat je meer dorst krijgt en een droge mond hebt, zelfs al lijkt het alsof je evenveel water drinkt als anders.

3. Je bent uitgeput
Vermoeidheid is een klassieke bijwerking van uitdroging. Dus als je meer moet plassen en meer dorst hebt dan normaal, kan het zijn dat je je meer vermoeid en uitgeput voelt.

4. Je gezichtsvermogen is verminderd
De macula is een deel van je netvlies dat instaat voor je scherpe centrale zicht. Maar als je glucosegehalte te hoog is, kunnen er afwijkingen ontstaan waardoor je gezichtsvermogen aangetast wordt.

5. Je wondjes genezen moeilijk
Diabetes veroorzaakt op lange termijn schade aan je bloedvaten waardoor de toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar de huid vermindert en ze zich minder makkelijk herstelt.

6. Je hebt rare vlekjes op je huid
Ongeveer de helft van de diabetespatiƫnten heeft last van suikerplekken. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk je bloedvaten beschadigen en dus ook de allerkleinste bloedvaten die net onder je huid zitten. Die schade kan leiden tot schilferige en uiteindelijk bruine vlekjes op je huid die vooral voorkomen op je benen. Vaak jeuken ze ook en soms zijn ze zelfs pijnlijk.

Daarnaast kunnen krampen, tintelingen of pijnen in de voeten of benen, herhaalde schimmelinfecties van de vagina of penis, herhaalde blaasontstekingen en sterk gewichtsverlies tekenen zijn van type 2 diabetes. Raadpleeg daarom altijd je arts zodra je een van deze signalen herkent.