Wetenschappers ontdekken waarom we altijd nog plaats hebben voor een dessert

doorStéphanie Verzelenop 12/03/2021

Je zit bomvol, zo vol dat je broeksknoop los moet. Maar dan komt een decadent dessert op tafel en heb je opeens weer appetijt. Wetenschappers buigen zich al langer over dat bijzondere trekje van de mens. Nu hebben ze ontdekt waarom we ons soms zo overeten – én hoe we dat in de toekomst misschien kunnen tegengaan. 

Je doet nog zo je best om niet voor snacks of desserts te zwichten. Je eet gezond, kiest voor volkoren producten en veel groenten en fruit. En toch: krijg je daarna een lekkernij voor je neus, dan is de goesting te groot om die te laten liggen. Frustrerend, niet? 

Nou, het is allemaal de schuld van je hersenen. Eerder werd al aangetoond dat mensen de neiging hebben om te overeten als snack of desserts gewoon al zichtbaar zijn. Blijft de chocolade in de kast, dan is er geen probleem. Maar legt iemand een stuk op tafel of zie je de zoetigheid op tv, dan zwicht je al snel en ga je aan het snoepen, hoe voldaan je je ook voelt. 

Een snack? Nee, bedankt

Onze hersenen, net als die van veel andere dieren, zijn dan ook geprogrammeerd om onze energie-opname te maximaliseren. En nu ontdekten wetenschappers aan de Universiteit van Texas in El Paso dat een bepaald gebied in onze hersenen ons daartoe aanzet: de ‘infralimbische cortex’. Die stimuleert ons om voedsel te zoeken en op te eten.

In een test met ratten besloten de wetenschappers de activiteit in de infralimbische cortex uit te schakelen. Wat bleek? Zelfs ratten die na een maaltijd blootgesteld werden aan lekkere snacks, hadden geen zin om zich nog te overeten en lieten de snacks links liggen. 

Wetenschappers weten nu dus precies welk stukje van ons brein ons naar dat stuk taart doet grijpen dat er te veel aan is. Ze geloven dat we zo mogelijks een oplossing zullen kunnen creëren voor mensen die te vaak aan overeten doen. Dat zou een handig nieuw middel in de strijd tegen obesitas kunnen zijn. Volgens de laatste cijfers van de World Health Organization zijn wereldwijd zo'n 13 procent van alle volwassenen obees en worstelt maar liefst 39 procent met overgewicht. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift eNeuro.