Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wil jij sensueler zijn? Probeer dit dan eens. Expert: “Élke vrouw kan het. Alleen weten veel dames niet hoe”

doorRoxanne Wellensop 26/05/2023

“Elke vrouw heeft een sensuele persoonlijkheid.” Je moet alleen weten hoe je met haar in contact kan komen. Eliza Kama weet dat: ze is burlesquedanseres én ‘sensual empowerment coach’. Op deze World Burlesque Day leert ze je hoe je thuis — of op een podium — de burleske godin in jezelf wakker maakt. “Cirkels maken met je heupen roept seksuele energie op.”

Zoek sensualiteit op in het woordenboek en je komt uit op 1) zinnelijkheid 2) erotiek 3) gretig verlangen. Nog meer vage woorden om een al even vaag begrip te beschrijven. Want zeg nu zelf, kan jij er een heldere definitie van geven?

“Weinig mensen weten wat sensualiteit echt is”, vertelt burlesquedanseres en sensual empowerment coach Eliza Kama. “Dus er bestaan veel misvattingen over. Denk je aan een sensuele vrouw, dan zie je onmiddellijk een blondharige wulpse dame met een kort rokje en lange benen. Dat kàn sensueel zijn, maar sensualiteit is ook zoveel meer.”

Eliza Kama: “Voor mij is sensualiteit bovenal een verbinding. Met je lichaam, met je vrouwelijke en seksuele kracht, en ten slotte met je omgeving. Élke vrouw kan die verbinding maken, alleen weten veel dames niet hoe. Je zintuigen zijn een goede ingang. Vandaar dat sensualiteit ook zinnelijkheid wordt genoemd. Het Engelse woord voor zintuigen is senses. Zegt dat genoeg?”

Probeer maar eens: zelfs een snoepje eten kan ontzettend sensueel zijn

Eten is een gemakkelijke manier om bij je sensualiteit te komen, want je gebruikt er al je zintuigen voor. Neem een snoepje. Vertraag. Luister bewust naar het knisperen van het papiertje terwijl je het opent. Voel de textuur van het snoep, bekijk het langs alle kanten en ruik eraan. Stop het dan traag in je mond en sluit je ogen. Voel je hoe iets simpel als een snoepje eten ontzettend sensueel kan zijn?

Van de sexy nerd tot de femme fatale: sensualiteit kent verschillende gedaantes

Sensualiteit gaat dus over de verbinding met je lichaam, je vrouwelijke kracht en je omgeving. "Hoe je dat uitstraalt kan zich zowel vertalen in een kort rokje, als in een jurk tot over de knie", legt de experte uit. "Sensualiteit is alles behalve eenduidig. Na jaren observatie bedacht ik tien sensuele 'persoonlijkheden'."

"Archetypes, waarvan er minstens één in elke vrouw aanwezig is. Lees het lijstje eens. Welke persoonlijkheid spreekt je meteen aan? Vraag jezelf af wanneer jij je het sensueelst voelt: als je sport, of als je een glitterjurk draagt? Kan je niet verbinding maken met een bepaald type, probeer dan uit te zoeken welke persoonlijkheid je zeker niet bent. Dat voel je snel. Weet dat elke vrouw een primaire sensuele persoonlijkheid heeft, en tot drie andere 'subpersoonlijkheden'."

Tien sensuele persoonlijkheden

1. Rock ‘n Roll Rebel

"Joan Jett en Lady Gaga. Tegendraadse, stoere vrouwen die hun sensualiteit op een alternatieve manier uiten."

Liedjes: Born this way van Lady Gaga, Raise your glass van Pink, Highway to hell van AC/DC, Personal Jesus van Depeche mode.

2. Kleurrijke Danseres

"Deze dame is een spring in’t veld. Enthousiast en vrolijk. Cameron Diaz, Shakira of Josephine Baker."

Liedjes: Papa loves mambo van Perry Como, Livin’ la Vida Loca van Ricky Martin, Girls just wanna have fun van Cindi Lauper.

3. Playful Pinup

"Ze is speels, meisjesachtig en doet zich graag onschuldig voor. Denk aan Marilyn Monroe of Dolly Parton."

Liedjes: Big Spender of Diamonds are a girls best friend van Marilyn Monroe, But I am a good girl van Christina Aguilera.

4. Avontuurlijke Amazone

"Heel sportief, stoer, en moedig. Ze gaat elke dag joggen, voelt zich sensueel als ze bezweet in de douche stapt na zware sport. Xena, Lara Croft, Serena Williams."

Liedjes: Surivivor van Destiny’s Child, That dont impress me much van Shania, Maneater van Nelly Furtado.

5. Burlesque Diva

"Ze houdt van glitter en glamour: veren, pailletten, boa’s. Ze straalt kracht uit, zoals Mae West of Elizabeth Taylor."

Liedjes: A guy what takes his time van Mae West, I just want to make love to you van Etta James.

6. Femme Fatale

"Deze vrouw choqueert graag. Ze is kinky, draagt graag latex, en is wel te vinden voor fetishes of BDSM. Madonna in Body of Evidence of Betty Page."

Liedjes: S&M van Rihanna, Creep van Radiohead, Tainted love van Marilyn Manson.

7. Excentrieke godin

"Deze eigenzinnige vrouw staat dichtbij de natuur. Ze is spiritueel en ervaart haar sensualiteit als een verlening daarvan. Cleopatra, Erykah Badu of Frida Kahlo."

Liedjes: Sadeness van Enigma, Faith van George Michael, Black Velvet van Alannah Miles, Superwoman van Alicia Keys.

8. Seksbom

"Het stereotype beeld van sensualiteit: zwoel en verleidelijk, blonde haren en korte rokjes. Sophia Loren, Pamela Anderson."

Liedjes: Let’s get it on & Sexual healing van Marvin Gaya, Dirty van Christina Aguilera, Bette Davis eyes van Kim Carnes.e Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

9. Sexy Nerd

"Haar sensualiteit is verbonden met haar intelligentie. Ze is ietwat sarcastisch, afstandelijk en introvert. Marlene Dietrich, Meryl Streep in The Devil wears Prada, Coco Chanel of Emma Watson als Hermelien in Harry Potter."

Liedjes: Back to Black van Amy Winehouse, Watcha think about that van de Pussycat Dolls, Respect van Aretha Franklin.

10. Graceful Lady

"Audrey Hepburn, Grace Kelly, Lady Diana. Elegant en klassiek. Ze zal zelden korte rokjes of een decolleté dragen, en straalt een tijdloze klasse uit." 

Liedjes: She van Elvis Costello, Unforgettable van Nat King Cole, Perfect van Ed Sheeran.

Je weet nu welke sensuele persoonlijkheden in jou schuilen. Hoe kom je er dan mee in contact? Eliza Kama: “Met muziek, kleding en beweging. Daarom is burlesque een mijn favoriete manier om in contact te komen met mijn sensuele zelf, want het combineert die drie dingen.”

Toch bestaan er veel misvattingen over de sensuele dansvorm. Dat het halfnaakt rondhuppelen is op een podium, bijvoorbeeld. Maar niets is minder waar. “Burlesque was ooit een vorm van podiumkunst waarin vrouwen satirische teksten voorlazen, bedoeld om te spotten. Een ‘burlesk’, zoals dat toen nog heette, komt van het Italiaanse ‘burla’ of grap. Pas later kwamen er show- en striptease elementen bij. De woorden vielen weg, de humor en het theater bleef. En zo ontstond de burlesque zoals wij die vandaag kennen.”

Dat burlesque louter bedoeld zou zijn om mannen op te winden is dus een grote misvatting. “Je danst voor jezelf, want het draait om het claimen van jouw sensualiteit. Dat je een zekere aantrekkingskracht uitstraalt eens je ermee in contact bent is eerder een logisch gevolg dan het doel.”

Verzin een sensueel alter ego, dat ontwaakt wanneer jij aan je dans begint

“Bij mij is dat Eliza Kama”, vertelt de experte. “Eliza is mijn tweede naam, en Kama komt van het Sanskriet woord voor verleiding. Verzin een naam die bij jou en je sensuele persoonlijkheid past. Misschien kijk je op naar andere sensuele vrouwen uit je omgeving, of spreekt een bepaalde godin je aan. Aarzel niet om hun namen dan te lenen.”

Maar niet alleen je naam is belangrijk. “Je wilt zorgvuldig kiezen wat je draagt, waar je danst, en welke muziek je opzet. Over het speelgoed van je kinderen struikelen wekt niet echt sensualiteit op. Daarom raad ik aan om voor je begint te gaan zitten, je ogen te sluiten en even te voelen. Waar heb ik nu behoefte aan? Waar word ik nu blij van? Wil je op blote voeten dansen? Doen! Heb je behoefte aan rode lippenstift en smokey eyes? Doen!”

“Keuzes die je vanuit aandacht, bewustzijn en vertraging maakt zijn altijd goed. De Rebel zal zich misschien comfortabel voelen in zwarte lingerie terwijl de Excentrieke Godin kiest voor een lange rok, en de Burlesque Diva voor een paillettenjurk. De Amazone zal willen springen en kruipen als een tijger, terwijl een Graceful Lady eerder elegant zal voortschrijden door de ruimte.”

Hebben we je warm gemaakt en lijkt een burlesque optreden voor je lief je wel iets? “Kies je publiek wijs”, waarschuwt de expert. “Dans alleen voor mensen die je dans en de kwetsbaarheid die je erin stopt, kunnen appreciëren. Bereid je publiek ook voor. Zelfs bij burlesqueshows wordt dat gedaan.”

“Veel vrouwen zijn teleurgesteld omdat hun partner minder enthousiast reageerde op haar optreden dan ze had gehoopt. Maar hoe kan je van hem verwachten dat hij door het dolle heen is als jij op een dinsdagmiddag beslist om hem een lapdance te geven? Begin al eens met flirten. Een knipoog in de keuken, een subtiele aanraking terwijl je langsloopt.”