Zo raak je verlost van je keelpijn
Eens het kwik omlaag gaat kan je er donder op zeggen dat je vroeg of laat wakker zal worden met een pijnlijke keel. Gelukkig kunnen de volgende remedies je helpen om de vervelende kwaal te bestrijden.

Drink water of thee
Keelpijn komt beduidend vaker voor in de winter. Niet alleen omdat er dan meer mensen verkouden zijn en het besmettingsgevaar groter is. Ook onze goede vriend de centrale verwarming is eigenlijk een boosdoener. Chauffages zorgen ervoor dat de lucht binnenshuis erg droog wordt. Dat maakt je slijmvliezen extra gevoelig voor irritaties en infecties. Drink daarom zeker voldoende eens je de verwarming begint aan te zetten. Warme dranken zoals thee helpen het best als je keelpijn hebt, omdat de warmte je slijmvliezen verzacht en zo de pijn verlicht. Geen theeliefhebber? Geen probleem, ook water werkt heilzaam.
Eet een lepel honing
Keelpijn kan veroorzaakt worden door een virus zoals het verkoudheidsvirus. Maar ook een bacteriële infectie kan aan de grondslag liggen. In dat geval spreken we van een bacteriële keelontsteking of een angina. Studies hebben aangetoond dat honing heel wat antibacteriële bestanddelen bevat. Het zoete goedje is dus een lekker én doeltreffend middel tegen keelpijn. Pure honing geniet de voorkeur, want als je het product opwarmt door het in je thee te doen of in gebak te verwerken daalt de voedings- en gezondheidswaarde en hou je nog voornamelijk suiker over. Gaat je pijn gepaard met hoest? Maak dan je eigen siroop door een lepel honing te laten trekken met een gehakte ajuin en wat tijm, en het geheel vervolgens door een zeef te gieten. Ajuin kalmeert je luchtwegen, tijm zet ze open.
Zuig op een pastille
Zuigtabletten zullen je niet genezen, maar ze verlichten wel het onaangename gevoel in je keel. Tabletten die pijnstillende stoffen bevatten hebben uiteraard het beste effect omdat ze je keel een beetje verdoven, maar als je daar liever van wegblijft kan je evengoed op een dropje of een ijsblokje zuigen. De handeling alleen al stimuleert namelijk de speekselproductie en doorbloeding in je keel, waardoor de klachten afnemen.
Geef je keel rust
Keelpijn gaat doorgaans vanzelf over na enkele dagen. Je kan het genezingsproces versnellen door je keel niet te veel te belasten. Probeer niet te veel te praten en vermijd roepen of fluisteren. Vooral dat laatste vormt een grote belasting. Adem zo veel mogelijk door je neus en niet door je mond. Blijf uit de buurt van sigarettenrook. Kruip ook vroeg genoeg onder de wol. Een goede nachtrust is cruciaal voor een goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast is vitamine C heel belangrijk voor je weerstand. Zet dus zeker voldoende vers fruit en groenten op het menu, zodat je weerstand niets tekort komt.
Raadpleeg indien nodig je arts
Gaat je pijn gepaard met koorts en erg opgezette klieren in je hals, of blijft hij meer dan een week aanslepen? Dan kan het geen kwaad om eens langs te gaan bij je huisarts. Misschien heb je een ernstige bacteriële besmetting opgelopen, die beter bestreden kan worden met antibiotica. Als je keelpijn altijd maar blijft terugkeren, is het interessant om op zoek te gaan naar de dieper liggende oorzaak. Mogelijk gebruik je gewoon je stem verkeerd, waardoor je keelpijn ontwikkelt.