Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo word je niet ziek deze winter

doorNele Annemansop 12/12/2019

Een prikkelende kriebel in de keel, vervelend gesnotter, constante vermoeidheid en puffend ademen door een neusgat. De koude temperaturen gaan helaas vaak gepaard met bovenstaande kwaaltjes. Voorkom dat jij deze winter ziek wordt dankzij onze tips!

1. Maak je lunch zelf
Als we het druk hebben of we zijn gestrest door het werk, grijpen we vaak naar een suikerrijke snack die we dan verheven tot een waardige maaltijd. Kies liever voor een voedzame lunch die je immuunsysteem een boost geeft (denk aan veel fruit, groenten en volkoren granen).

2. Ontspan
Stress verlaagt je weerstand tegen infecties waardoor je meer vatbaar wordt voor een verkoudheid of griep. Maak elke dag een beetje tijd vrij voor wat ontspanning want een ontspannen geest zorgt voor een gezonder lichaam.

3. Laat je masseren
Het stresshormoon cortisol verzwakt je immuunsysteem. Experts zeggen dat een massage van slechts 20 minuten je cortisolniveau kan verminderen. Lukt het niet om een afspraak te plannen in je drukke agenda? Laat je dan eens lekker masseren door je partner of probeer het zelf met een foam roller.

4. Maak elke dag een wandeling
Studies tonen aan dat een stevige wandeling van 30 à 45 minuten het aantal cellen van je immuunsysteem verhoogt. De frisse lucht en het extra zonlicht kunnen ook wonderen doen.

5. Lach
Lachen gaat stress tegen en versterkt je immuunsysteem. Het perfecte excuus om een paar afleveringen van je favoriete sitcom te bekijken.

6. Drink meer thee
Bij voorkeur een die boordevol met antioxidanten en ontstekingsremmende ingrediënten zit zoals brandnetel of paardenbloem.

7. Drink meer wijn
Nee, geen hele fles maar eerder een glas per dag. Uit Nieuw-Zeelands onderzoek blijkt namelijk dat de flavonoïden in rode wijn ervoor zorgen dat je minder snel verkouden wordt. Cheers!

8. Rust voldoende
Hielp geen van bovenstaande tips en ben je toch – waarschijnlijk door die snotterende collega – ziek geworden? Gun jezelf dan wat rust, laat je taken even liggen en kruip lekker vroeg onder de wol.