Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

10 dingen die je leert in je eerste half jaar als mama

doorBirte Govartsop 12/05/2017

Als je zwanger bent, dénk je misschien dat je een idee hebt van wat er gaat komen, maar geloof me vrij … Dat heb je niet. Ik licht een tipje van de sluier op.

1. Je wordt gevoeliger

De glimlach van mijn baby als ik na het werk thuiskom, het gekir als hij wakker wordt, zijn handjes die mijn vinger vastgrijpen … Meer heb ik niet nodig om tranen in mijn ogen te krijgen van ontroering. Kinderleed op televisie kan me dan weer binnen de kortste keren veranderen in een huilend hoopje ellende. Emo, moi?!

2. Uitgebreid bellen? Verleden tijd!

Dat kind van mij lijkt een zesde zintuig te hebben om aan te voelen wanneer ik een telefoontje krijg van een vriendin. Om net dan zijn keel open te zetten, uiteraard.

3. Koffie = levensnoodzakelijk

Er zijn natuurlijk baby’s die al na enkele weken doorslapen, maar de mijne doet dat na zeven maanden nog niet. Om de dag door te komen, drink ik dus gemiddeld drie koffie’s in de voor- en nog eens eentje in de namiddag. Of dat gezond is? Ik betwijfel het, maar van vermoeidheid in de middenberm van de E40 belanden is dat evenmin.

4. Je Instagramfeed wordt een babyalbum

Waar ik me vroeger lichtjes ergerde aan vrouwen die enkel nog foto’s van hun kinderen op sociale media postten, doe ik nu gezellig met hen mee. Want mijn kind is het allerschattigst, toch?! #momlife

5. Vochtige doekjes zijn je beste vriend

In het begin deden ze enkel dienst om de billetjes van zoonlief mee af te vegen, ondertussen gebruik ik ze ook om kwijl van mijn kleren te krijgen, mijn neus te snuiten en zelfs snel-snel de tafel proper te maken.

6. Net als de apotheker

Wekelijks spring ik minstens één keer binnen bij de apotheek. De eerste maanden kocht ik er voornamelijk borstcompressen en fysiologisch water, ondertussen ben ik ongetwijfeld de grootste afnemer van babyvoeding uit de regio. Om nog maar te zwijgen van alle siropen om de eerste kinderziektes te bestrijden.

7. Je inkomen gaat trouwens bijna integraal naar de baby

Die babyvoeding waar ik het in het vorige puntje over had kost zo’n 17 euro per doos en met één doos komt onze zoon geen volledige week toe. Reken daarbij nog de kosten van onder andere de onthaalmoeder, pampers en babykleertjes en je begrijpt vast waarom pakweg Zalando de voorbije maanden minder aan mij verdient.

8. Douchen is de nieuwe wellness

Vijf minuten onder heet, stromend water staan? Pure me-time! Het feit dat ik tijdens het douchen constant denk dat ik een huilende baby hoor buiten beschouwing gelaten, natuurlijk.

9. Snot zuigen is a thing

In geen honderd jaar had ik gedacht dat ik ooit het snot uit de neus van een ander mens zou zuigen met een speciaal daarvoor bestemd toestelletje. Maar zo’n baby-met-verkoudheid is écht zielig, en dat toestelletje heel doeltreffend (het zuiggeluidje moet je er hier even zelf bijdenken).

10. Een proper en opgeruimd huis is relatief

Op het eerste zicht lijkt mijn huis netjes, maar één tip voor familie en vrienden die in de nabije toekomst op bezoek komen: wat je ook doet, trek geen schuiven of kasten open …