Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

10 originele doe-tips met kids

doorValérie Wautersop 07/07/2016

Dingenzoekers is een collectief van vijf reporters uit Antwerpen: twee grote en drie kleine. Samen bloggen ze over hun zoektocht naar interessante, grappige, pakkende, lekkere en verbazingwekkende dingen op www.dingenzoekers.be. Voor dit boek dweilden journaliste Kristien In-'t-Ven en fotografe Greetje Van Buggenhout met hun kinderen heel België af, op zoek naar plekken waar het nét ietsje meer mag zijn. Het resultaat? Ruim 300 geweldige adressen om met de jeugd van tegenwoordig te gaan eten, logeren en dingen te doen. Wij delen vandaag alvast 10 leuke plekjes.

Goalmine.

Goalmine
Voor de ene een heerlijke hallucinatie, voor de andere een enge ziekte. De Rodeduivelkoorts reageert niet op vaccinatie, noch op medicatie. Wat wél helpt, is een bezoek brengen aan Goalmine in Genk. Je weet wel, die plek waar Kevin De Bruyne leerde sjotten. En Thibaut Courtois leerde keepen. In dit belevingscentrum kunnen kinderen die van voetbal houden hun hartje ophalen (film, quiz, tentoonstelling…) én de ultieme penalty leren trappen.
Goalmine, Stadionplein 4, 3600 Genk (in het stadion van Racing Genk dus). Info: www.goalmine.be

Station Racour
Vakantie op het spoor? Bij Jo en Hilde in Landen kan je logeren in een echte trein. Met het hele gezin (maximaal 6 personen) overnacht je in een volledig gerenoveerde treinwagon van de Belgische spoorwegen. Die wagon staat middenin een enorme tuin, dus ook buiten ravotten is een aanrader. In de buurt valt er heel wat te wandelen en te fietsen, maar kinderen willen steevast in de betoverende trein blijven rondhangen (met de conducteurspet op).
Station Racour, Racourhalte 1, 3400 Landen. Info: www.stationracour.be

Klankenbos

Een bos vol muziek en installaties van hedendaagse kunstenaars en componisten. Van het geroffel van een specht tot drillende draden en fluitende buizen. Sprookjesachtig!
Klankenbos, Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5B, 3910 Neerpelt. Info: www.musica.be

De Kinderbrouwerij
Hier brouwen ze geen kinderen, maar willen ze het jonge volkje vertrouwd maken met de geschiedenis van de streek. De beschermde site van Brouwerij Sint-Joris pakt uit met een leuk café, tal van spelletjes, een speelweide met tipi en een mooi aanbod aan theater, dans, circus en expo. Een plek om van te houden.
De Kinderbrouwerij, Reningelstplein, 8970 Reningelst. Info: kinderbrouwerij.com.

Coudenberg Paleis

Middelheimmuseum
Dit wonderlijk mooie beeldenmuseum in openlucht is een feest om door te wandelen met de hele familie. Ook hun museumspelen, rondleidingen en workshops voor kinderen zijn om te zoenen. En met het sfeervolle museumcafé Mika zit je helemaal goed, zowel ’s winters (binnen in het kasteel) als ’s zomers (op het riante terras dat grenst aan een groot grasveld met speelmogelijkheden).
Middelheimmuseum,
 Middelheimlaan 61,
2020 Antwerpen. Info: www.middelheimmuseum.be en www.mi-ka.be.

Coudenberg Paleis
In de Middeleeuwen stond hier het monumentale Coudenbergpaleis, een van de mooiste van Europa, dat dienst deed als woonst van Keizer Karel. Nadat het begin 18de eeuw werd verwoest door een brand, moesten de ruïnes plaats maken voor het Koningsplein. Maar ondergronds vind je nog steeds een wonderlijke archeologische site waar het heerlijk dwalen is en kinderen zich mogen verkleden als prinsessen en ridders.
Coudenberg Archeologische site en museum, Kunstberg,
Paleizenplein 7,
1000 Brussel. Info: www.coudenberg.com

Houtsiplou
‘Een denkbeeldige plaats’, zo leggen de eigenaars van het Brusselse Houtsiplou de naam van hun restaurant uit. De muren vertonen duidelijke sporen van artistiek geweld: de geschiedenis van België fungeerde als rode draad. Trots van het huis zijn de hamburgers, in groot en klein formaat. Keuze genoeg, van een Super Chouette (met Reblochon) tot een Joséphine (eendenborst), een Plouf (kabeljauw) of simpelweg een Classico (cheddar en barbecuesaus). Ook pasta’s, salades en andere brasserieklassiekers zijn in ruime mate voorhanden. Er wordt Nederlands en Frans gesproken en niemand kijkt op van een handjevol minderjarigen dat mee aan tafel schuift. Boven is het wat rustiger en zijn er allerlei hulpmiddelen om de kinderen zoet te houden, van spelletjes, boeken en potloden tot zelfs Lego.
Houtsiplou, Rouppeplein 9, 1000 Brussel. Info: caat.be/houtsiplou

De Rode krokodil

Deze amfibiebus uit Canada neemt je mee op een tocht rond en vervolgens in het meer van Plate Taille. Even gillen als het rijtuig zomaar pardoes het water in rijdt! Kinderen krijgen een audioguide met verhaal over een gestolen schat in het meer én mogen het vaartuig eens besturen. Goed ouderwets vertier. Best tegen het einde van de dag omwille van de mooie zonsondergang.
Le Crocodile Rouge, Centre d'Accueil de la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-Lez-Walcourt. Info: www.lecrocodilerouge.be

Parc Chlorophylle
In het 9 ha grote recreatiebos Chlorophylle, opgetrokken uit overblijfselen van een oud safaripark, gaat het er ‘ludiek én pedagogisch’ aan toe. Een geweldige plek voor jonge kinderen, om te spelen, rond te rennen en iets op te steken over de natuur.
Parc Chlorophylle, Rue des Chasseurs Ardennais 60, 6960 Dochamps. Info: www.parcchlorophylle.com

La Passerelle
Een ideale plek voor een lunch, vieruurtje of avondlijk etentje. Het grote terras geeft uit op een nog grotere tuin, waar de Ourthe door loopt. Voor de kinderen betekent dat heerlijk in de rivier spelen dus, terwijl de rest van de familie bijkletst.
La Passerelle, Rue Chêne à Han 1, 6940 Grandhan. Info: www.la-passerelle.be

Houtsiplou.

Zin in meer leuke tips? Het boek kan je voor €19,95 bestellen via deze link!