Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 geheimen van moeders met beleefde kinderen

doorNele Annemansop 27/02/2017

Voel je je vreselijk onbekwaam als je omringd wordt door moeders met kalme en goedgemanierde kinderen? Lees dan zeker deze geheimen van moeders van wie de kinderen (meestal) engeltjes zijn.

1. Ze geven het goede voorbeeld
Hoewel het misschien heel overdreven klinkt om voortdurend ‘neem me niet kwalijk’, ‘alsjeblieft’, ‘dank u’ en ‘graag gedaan’ te zeggen, weet dat kinderen je gedrag kopiëren en dus ook die gewoontes overnemen.

2. Ze praten met respect tegen hun kinderen
Als je er even bij stilstaat, geef je je kids wel honderden bevelen per dag: ‘Ruim je speelgoed op!’, ‘Maak je nu meteen klaar voor school of we komen te laat!’, ‘Trek niet aan de haren van je zus!’ … Moeders van beleefde kinderen geven ook bevelen, maar doen dat altijd met ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Kinderen papegaaien deze termen na en ondervinden ook het nut van die woorden. Vanaf nu is het dus: ‘Wil je alsjeblieft niet aan de haren van je zus trekken? Dankjewel.’

3. Ze behandelen hun kinderen nooit als het derde wiel aan de wagen
Heb je nood aan een beetje qualitytime met een volwassene, maar belde je babysit af en moet je je kind meesleuren? Negeer het dan ook niet tijdens jullie gesprek. Als je doet alsof het er niet is, zal het er waarschijnlijk alles aan doen om je aandacht te trekken. Probeer daarom altijd – of toch bijna – fysiek oogcontact te houden. Je zal zien dat het veel minder geneigd zal zijn om je aandacht te vragen.

4. Ze laten hun kinderen hun gesprek niet verstoren
Wil jouw kind het gesprek toch onderbreken? Leer het dan om zijn hand op het jouwe te leggen en te wachten. Plaats dan jouw hand op het zijne om te laten zien dat je het hebt opgemerkt. Ondertussen kan jij gewoon je praatje afmaken.

5. Ze bereiden speelafspraakjes voor
Vrouwen met beleefde kinderen maken voor een speeldate duidelijk wat er van hun kinderen verwacht wordt. Zo praten ze met hun kinderen over het delen en opruimen van speelgoed, het respecteren van andermans materiaal en dat ze zich moeten excuseren als ze toch de haren van speelkameraadje uittrokken.