Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 tips om de mond van je kind gezond te houden

doorBirte Govartsop 09/05/2017

Ook bij jonge kinderen komt tandbederf – jammer genoeg – regelmatig voor. Wil je cariës geen kans geven? Dankzij deze vijf stappen zit je safe!

1. Beperkt de eetmomenten

Voortdurend eten vergroot de kans op tandbederf. De reden? Telkens we iets eten, daalt de zuurtegraad in onze mond. Speeksel brengt het pH-niveau weer op punt, maar dat proces komt onder druk te staan wanneer het ene eetmoment het andere afwisselt. Bij een te lage zuurtegraad in de mond kan een tand ontkalken en kunnen er cariës ontstaan. Tracht er dus voor te zorgen dat je kind niet meer dan vijf eetmomenten per dag heeft.

2. Gebruik een aangepaste tandenborstel

Voor de eerste tandjes volstaat een beetje tandpasta op je vinger of een gaasdoekje. Heeft je kind al meerdere tandjes? Dan is een vingerborsteltje een goede keuze. Zo leert je kind stilaan wennen aan het gevoel van een tandenborstel. Voor kinderen vanaf twee jaar zijn er speciale peuterborsteltjes met aangepast handvat en kleine borstelkop. Voor iedere leeftijdscategorie vind je een aangepaste tandenborstel.

3. Zorg voor een goede poetstechniek

Door slecht te poetsen, blijven er tandplakrestjes achter, wat het ontstaan van cariës in de hand werkt. Zelfs het allereerste tandje verdient de nodige aandacht. Het is dan vooral belangrijk om je baby te laten wennen aan het fenomeen ‘tanden poetsen’. Rond de leeftijd van tweee jaar heeft je kind zo’n twintig tandjes en is twee keer per dag gedurende twee minuten poetsen een must. Wil je peuter graag zelf poetsen? Laat hem dan zeker begaan! Leer jek ind horizontaal te poetsen en poets altijd even na. Tracht tijdens het poetsen voor een structuur te zorgen. Begin bijvoorbeeld linksboven, ga via het midden over naar rechtsboven en poets daarna de binnen- en buitenkant van de tanden.

4. Kies de juiste tandpasta

De concentratie fluoride moet aangepast zijn aan de leeftijd van je kind. Jonge kinderen slikken tijdens het poetsen nogal wat tandpasta in. Gebruikt je kind aangepaste tandpasta? Dan is dat geen probleel. Maar als de tandpasta te veel fluor bevat, kan dit voor fluorosis – witte vlekjes of strepen - zorgen op het definitieve gebit. Het is dan ook aanbevolen om je kind tot zes jaar een aangepaste kindertandpasta te laten gebruiken.

5. Ga regelmatig op controle

Het ziekenfonds voorziet twee keer per jaar een gratis tandartsconsult voor kinderen tot achttien jaar. Maak daar zeker gebruik van, maar houd ook het gedrag van je kind goed in de gaten. Weigert het te eten, bijt het met de kiezen in plaats van de voortanden of is het huilerig en brengt het steeds zijn hand naar de mond? Dat kan erop wijzen dat je kind tandpijn heeft. Wanneer melktanden pijnlijk aanvoelen, is de schade meestal al vergevorderd, dus snel naar de tandarts is de boodschap!