Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 tips voor wanneer je kinderen een kamer delen

doorValérie Wautersop 20/04/2017

Of het nu uit plaatsgebrek is, of omdat jullie het zo gezelliger vinden: de kans is groot dat de kinderen op een bepaald moment in hun jonge leventje een slaapkamer delen. Op deze manier zorg je ervoor dat beide kinderen het er naar hun zin hebben.

1. Zorg voor een aangepast interieur
Het is niet omdat je kinderen een kamer delen, dat alles er ook hetzelfde moet zijn. Laat hen zelf hun dekbedovertrek kiezen, zodat ze wat van hun eigen persoonlijkheid in hun kamer kunnen brengen.

2. Respecteer hun privacy
Zorg ervoor dat je kinderen een plekje hebben waar ze zich in alle rust kunnen omkleden, zonder dat hun broer of zus alles ziet. Zeker wanneer je kinderen wat ouder zijn en nog steeds een kamer delen wordt dit belangrijker. Geen plek voor een echte omkleedhoek? Leg hen dan uit dat de slaapkamer is om te slapen, en dat het omkleden gebeurt in de badkamer.

3. Geef elk een eigen hoekje
Zorg ervoor dat je kinderen elk hun eigen ruimte hebben om hun spulletjes op te bergen. Voorzie schappen of kastjes, waar elk kind zijn eigen gerief kan opbergen. Hiermee voorkom je heel wat ruzie over wat nu juist van wie is.

4. Zorg ervoor dat elk kind ook eens alleen kan zijn
Iedereen snakt wel eens naar een momentje voor zichzelf, zo ook je kinderen. Zorg ervoor dat broers en zussen die een kamer delen ook eens zonder de ander van die ruimte kunnen genieten. Stel desnoods een schema op waarbij je ‘kamertijd’ -buiten de uren dat er geslapen wordt- verdeelt over beide kinderen.

5. Stel samen een lijst met regels voor de slaapkamer op
Is je ene kind een echte sloddervos, terwijl je andere kind heel erg netjes is? Dan kan dat voor heel wat ruzies zorgen wanneer beiden een kamer delen. Ga dus samen rond de tafel zitten, en stel een lijstje met slaapkamerregels op. Enkele voorbeelden: geen kledij laten slingeren op de grond, niet meer praten na 21uur, niet in de kast van broer of zus snuffelen, …