6 dingen die je moet weten over je laatste maand zwanger zijn

doorBirte Govartsop 10/10/2016

Elke vrouw die het heeft meegemaakt zal het met me eens zijn: je eerste zwangerschap is speciaal. Nu het er voor mij bijna opzit – normaal beval ik eind volgende week -, zet ik zes dingen op een rij die elke toekomstige mama volgens mij moet weten over de laatste maand van haar zwangerschap. Graag gedaan!

1. Je buik wordt écht nog twee keer zo dik

Toen mijn gynaecoloog mij een maand geleden glimlachend zei dat mijn buik nog twee keer zo dik kon worden, lachte ik daar hartelijk om. Bij mijn volgende bezoek, drie weken later, lachte ik al iets groener. Ondertussen is het lachen me helemaal vergaan, want ja: mijn buik is de voorbije maand écht in omvang verdubbeld.

2. Je krijgt kwaaltjes waar niemand je ooit iets over vertelde

Er zijn nog maar weinig taboes in onze maatschappij, maar dat betekent niet dat er over ALLES openhartig gebabbeld wordt. Wist jij bijvoorbeeld dat de meerderheid van de vrouwen tijdens haar zwangerschap last krijgt van aambeien? Ik ook niet …
En laat ik je ook iets vertellen over bekkenpijn. Vorige week deden mijn liezen zoveel pijn – dankjewel, baby -, dat ik mij enkel nog zijwaarts kon voortbewegen. Net zoals een krab, ja.

3. Je wordt sowieso een emotioneel wrak

Een opsomming van gebeurtenissen die me de voorbije weken aan het huilen brachten: Maaike Ouboters song ‘Dat ik je mis’ horen op de radio (goed voor een tranendal van een kwartier, ongetwijfeld zéér amusant voor de andere chauffeurs in de file op de E40), het zien van het schommelpaard dat mijn man stiekem kocht voor onze ongeboren zoon, uitgeput zijn na een dag klusjes in het huishouden (‘ik kan écht niet meeheeheer’) …

4. Daarnaast word je ook bang voor alles …

Ik pendel elke dag tussen Kortrijk en Brussel. Nu ik een dikke acht maanden zwanger ben, vrees ik elke rit dat iemand me zal aanrijden, dat mijn water zal breken in de file of dat ik het slachtoffer zal worden van verkeersagressie.

5. … en nogal defensief

Als ik heel eerlijk ben, is de kans waarschijnlijk groter dat ik een van de volgende dagen zélf verkeersagressie pleeg. Een voorbeeld: de arme Audi-chauffeur die ik enkele weken geleden de pas afsneed terwijl ik woest gebaarde dat hij gek geworden was, bleek achteraf gezien écht wel voorrang van rechts te hebben. Oeps.

6. Maar besef je ook dat je het best gaat missen, zwanger zijn …

Want binnenkort heb ik geen dikke buik meer, maar gewoon terug een exemplaar met een lovehandle of twee te veel. En voel ik die baby niet meer bewegen. En heb ik geen excuus meer om ongegeneerd te zitten janken in de auto, graaien in de snoepkast of vloeken op iedereen rondom mij. Back to reality dus, maar hopelijk wel mét een wolk van een baby!