6 tips voor het perfecte slaapfeestje

doorValérie Wautersop 01/08/2017

Willen of niet: deze zomervakantie komt zoon- of dochterlief gegarandeerd bij je langs met de vraag of er enkele vriendjes of vriendinnetjes mogen blijven slapen. Met deze tips organiseer jij het perfecte slaapfeestje 

1. Hou de gastenlijst beperkt

Meer kinderen, dat betekent automatisch ook meer chaos. Hou de gastenlijst voor een slaappartijtje dus beperkt. Een even aantal kinderen zorgt ervoor dat niemand zich uitgesloten voelt. 

2. Zorg voor een goede communicatie met de ouders

Breng de ouders van je jonge logees op voorhand op de hoogte van de details. Wees duidelijk over wanneer de kinderen afgezet en opgepikt moeten worden. Vraag zeker ook of je rekening moet houden met bepaalde allergieën. 

3. Bereid je huis voor 

Zeker met kleine kinderen is een ongelukje snel gebeurd. Zorg er dus voor dat alle kostbare en breekbare items uit de weg zijn. Laat ook een nachtlampje branden op de gang, zodat iedereen ’s nachts makkelijk z’n weg kan vinden naar het toilet. 

4. Plan leuke activiteiten

De leukste activiteiten zijn diegene waar iedereen plezier bij heeft. Praat op voorhand met je kind over wat hij of zij graag wil doen. Knutselen of gezelschapsspelletjes doen het vaak goed. Een wilde bende in huis? Laat hen voor het slapengaan nog even in de tuin spelen, dat maakt bedtijd gegarandeerd een pak makkelijker. 

5. Denk na over de slaapsituatie

Om te voorkomen dat iemand zich buitengesloten voelt raden we je aan om de slaapsituatie op voorhand duidelijk te maken. Leg matrassen en slaapzakken klaar in een cirkel met de hoofden naar elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen het gezellig heeft. 

6. Spreek een codewoord af

Spreek met je kind een codewoord of -zin af, voor wanneer het hem of haar allemaal even te veel wordt. Zie je dat hij of zij een beetje overrompeld raakt? Roep hem of haar dan even alleen in de keuken ‘om met iets te helpen’ en bespreek daar in alle rust hoe jullie de situatie weer onder controle krijgen.