Back(pack) to school(tas): expert geeft 5 tips om een ergonomisch exemplaar te vinden voor je kroost

doorValérie Wautersop 28/08/2021

Met de eerste schooldag in zicht is de jacht op de leukste boekentas geopend. Maar waar moet je op letten als je wil dat de leukste boekentas ook de meest ergonomische is? Roeland Motmans, de voorzitter van de Vlaamse Ergonomie Vereniging, geeft zijn beste tips, en we shoppen zes toffe kanshebbers. “Een trolley is op een oudere leeftijd geen goed idee.”

1. “Vanuit ergonomisch standpunt is een rugzak of boekentas met twee schouderbanden ongetwijfeld de beste keuze. Deze tassen verdelen namelijk het gewicht mooi over beide schouders. Nog een pluspunt? Het zwaartepunt van de tas valt samen met het zwaartepunt van het lichaam.”

2. “Kies bij voorkeur een schooltas met verschillende compartimenten. Zo kan je zwaardere items dichter bij het lichaam dragen.”

3. “Een rugzak met een verstevigde achterkant ondersteunt de lage rug en geeft meer stabiliteit. Bovendien voelt dit type rugzak erg comfortabel aan.”

4. “In principe is het gebruik van een trolley een goed idee, omdat je dan het gewicht van je schoolgerief niet op je rug hoeft mee te zeulen. Zeker tijdens de lagereschoolperiode komen ze handig van pas. Oudere kinderen kunnen dan weer beter overschakelen naar een rugzak. Het af en toe tillen van de trolley op en af de bus of op en af de trap zorgt, naarmate het schoolgerief zwaarder wordt, voor een stevige piekbelasting.”

5. “Tienermeisjes kiezen vaker voor een schoudertas. Omdat ze hun groeispurt in de meeste gevallen al doorgemaakt hebben, is de gevoeligste periode voor de rug al ... achter de rug. Toch is een schoudertas niet de meest geschikte keuze voor een boekentas. Alle gewicht komt namelijk op één schouder terecht en trekt aan één kant van de rug. Wie nog veel boeken moet meezeulen naar school, kan dus beter voor een rugzak kiezen. Weinig gewicht op zak? Dan is een schoudertas niet meteen een probleem.”

Ready, set, shoppen

Nood aan inspiratie? Deze zes exemplaren sprongen ons in het oog.

1. Rugzak ‘Tiara Tiger’, Jeune premier, 139,90 euro, ­jeunepremier.be.

2. Kleuterrugzak, Sticky Lemon, 44,95 euro, stickylemon.nl.

3. Boekentas, Own Stuff, 179 euro, lenaerts.be.

1. Kleuterrugzak ‘My First Bag’, Childhome, 39 euro, ­childhome.com.

2. Rugzak ‘Matra’, YKRA, 149 euro, ­rewinddesign.be.

3. Kleuterboekentas ­‘Lapin’, Emile et Ida, 70 euro, smallable.com.