Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Bewezen: je kinderen aanmoedigen risico’s te nemen vermindert angststoornissen

doorNele Annemansop 03/02/2018

Als je kinderen afgewezen worden op de speelplaats, huiver je. Als ze zich zorgen maken - of het nu gaat om een nieuw klaslokaal binnen te wandelen vol met vreemden of om ’s nachts in het donker alleen naar het toilet te gaan - sus je ze met lieve woorden. Toch blijkt uit een nieuwe studie dat net het omgekeerde doen, en je kinderen dus aanmoedigen risico’s te nemen, het beste werkt om hun angsten te bestrijden.

Onderzoekers die honderden kleuters uit Engeland, Nederland en Australië bestudeerden, vonden dat ouders die hun kinderen aanmoedigen om hun grenzen te verleggen hun kinderen waarschijnlijk beter beschermen tegen angststoornissen. En hoe meer de ouders hen pushten, hoe minder angstig het kind was. Zo merkten ze een directe correlatie op tussen de mate waarin ouders hun kinderen aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen en verminderde angstgevoelens.

Voorbeelden van dit aanmoedigende gedrag waren onder meer kinderen laten meedoen aan ietwat ruigere activiteiten, ze laten verliezen in allerhande spelletjes en ze aanmoedigen om zich assertief op te stellen en zelfverzekerd te voelen in onbekende situaties.

Leuk weetje: Nederlandse ouders blinken uit in dit gedrag. Nog een reden waarom onze noorderburen hun kinderen bij de gelukkigste op aarde horen.