Bewezen: te veel speelgoed is slecht voor je peuter, maar lees eerst dit voordat je alles begint weg te gooien

doorNele Annemansop 13/01/2020

Ein-de-lijk! Onze langgekoesterde gedachte is officieel bevestigd: te veel speelgoed is eigenlijk niet zo goed voor kleine kinderen.

In een studie, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Infant Behavior and Development’, ontdekten onderzoekers dat een overvloed aan speelgoed de kwaliteit van het spelen vermindert en dat minder speelgoed peuters kan helpen om zich beter te concentreren en creatiever te spelen.

De ergotherapeuten die de studie schreven, observeerden daarvoor twee groepen kinderen terwijl ze speelden. De ene groep was omringd door vier stukken speelgoed, de tweede door zestien. Uit hun observatie bleek dat de groep met minder speelgoed zich langer met hetzelfde speelgoed kon bezighouden én op meer verschillende manieren met het speelgoed speelde. Ook hier geldt dus: less is more.

Maar moet je dan meteen de vier miljard stukken speelgoed die uit je kast exploderen en alle ruimtes in je huis innemen, weggooien? Nee. Maak enkele kleine verzamelingen speelgoed, leg ze in de speelkamer en leg de rest uit het zicht. Voor de volgende speelsessie berg je het ‘oude’ speelgoed op, en presenteer je het ‘nieuwe’ assortiment.