Weekendje weg? Brussel op kindermaat

doorVeerle Maesop Invalid date

Brussel is de ideale bestemming voor een weekendje uit met het gezin: de stad biedt een waaier aan activiteiten die ook bij de kinderen tot de verbeelding spreken én je kan er in een hotel logeren waar ze als prinsjes en prinsesjes behandeld worden.

Of de dames zo vriendelijk willen zijn het check-informulier in te vullen?' Aanvankelijk staan mijn dochters (8 en 11) wat beduusd te kijken naar de vriendelijke medewerkster van Hotel Amigo die hen de vraag stelt, maar als ze in de gaten krijgen dat ze enkel moeten aanduiden of ze koekjes dan wel vers fruit en fruitsap of liever melk op de kamer willen, komen ze in actie. In ruil krijgen ze een paspoort boordevol spelletjes. Ook in de kamer wachten hen verrassingen: een knuffel op het bed, een glaasje smarties, badjassen en pantoffels in aangepast formaat ... Het is duidelijk dat Hotel Amigo alles uit de kast haalt om kinderen zich thuis te laten voelen. Met resultaat, want in een mum van tijd hebben mijn dochters zich helemaal in 'hun' kamer geïnstalleerd. Ze voelen zich zelfs zo op hun gemak dat het wat overredingskracht kost om hen hun jassen en schoenen weer te doen aantrekken, maar het woord 'stripmuseum' verricht blijkbaar wonderen.

Kuifje en de smurfen

Het museum blijkt een schot in de roos. Te veel tekst vinden de kinderen, dat wel, en daar beginnen ze dus niet aan. Maar er is ook heel veel te zien en dat is meer dan voldoende. Vooral de afdelingen 'Kuifje' en 'De smurfen' kunnen op veel bijval rekenen. Zelf vergaap ik me vooral aan het prachtige art-nouveaugebouw van de hand van Victor Horta. Dat maakt het museum zelfs voor niet-stripliefhebbers een bezoekje waard. Wie wel een zwak heeft voor de negende kunst zal trouwens niet alleen door de permanente en tijdelijke exposities van het museum gecharmeerd zijn, maar kan ook in de leeszaal zijn hartje ophalen. Met een selectie van maar liefst 3.000 titels is die echt een walhalla voor stripfanaten, goed voor uren leesplezier. Wij hebben van ons museumbezoekje dorst gekregen en dus installeren we ons voor een aperitiefje in de gezellige Brasserie Horta op de benedenverdieping. Maar uiteraard niet voordat de kinderen in de winkel van het museum elk nog een strip uitgezocht hebben. Want zeg nu zelf, zo'n gigantisch aanbod strips (weliswaar voor het grootste deel in het Frans), daar kan je toch niet zomaar voorbij lopen?

A tavola

Op de terugweg naar ons hotel maken we - uiteraard - een ommetje via het gigantische beeld van Guust Flater dat op de kruising van de Zandstraat en de Pachecolaan de wacht houdt. De kinderen kunnen er maar niet van over dat Brussel echt een 'stripstad' is en ik beloof hen dat er morgen nog meer komt. Maar nu is het tijd om terug te gaan naar ons hotel en ons even op te frissen, want we hebben voor het diner een tafeltje gereserveerd in BoCConi, het Italiaanse restaurant van ons hotel. Ook hier zijn kinderen koning, zo blijkt meteen bij aankomst, want op de tafel die de vriendelijke ober ons aanwijst, liggen al strips, spelletjesboekjes en kleurpotloden te wachten. Fijn! Leuk ook om vast te stellen dat er op de kinderkaart originelere gerechten prijken dan curryworst met frietjes. Het 'Menu Petit Prince' probeert het jonge volkje te verleiden met gerechten als tomaat-mozzarella, meloen met parmaham en verschillende pasta's. Bovendien krijgen kinderen in het kader van het Families R Forte-programma vijftig procent korting op alle maaltijden. Ook dat is natuurlijk mooi meegenomen. De rest van de avond wanen we ons echt in Italië dankzij een lekker flesje wijn en de authentieke Italiaanse gerechten die de chef voor ons bereidt.

Kriskras door de binnenstad

Na een deugddoende nacht (niet alleen de kamer is ruim en luxueus, ook de bedden zijn uitstekend!) en een overheerlijk ontbijt (het buffet is uitgebreid en supergevarieerd) zijn we helemaal klaar om nog meer Brussel te ontdekken. Het is zondag en de zon schijnt. Het uitgelezen moment dus voor een bezoekje aan de befaamde rommelmarkt in de Marollen. Vanuit het hotel is het een twintigtal minuutjes wandelen naar het Vossenplein. Onderweg trekt geregeld een stripmuur de aandacht van de kinderen. In totaal zijn er zo maar liefst 47 in de Brusselse binnenstad en de kinderen maken er in de loop van het weekend een heuse sport van er zoveel mogelijk te ontdekken. Het blijkt ook de ideale motivatie om hen, wanneer de kinderbeentjes wat moe worden, toch nog zo ver te krijgen nog meer kilometers af te leggen. Aan het eind van het weekend is het lijstje bezochte Brusselse highlights dan ook behoorlijk indrukwekkend. Van Manneke Pis over het Justitiepaleis tot het Sint-Goriksplein, van het Koninklijk Paleis over de Vismarkt tot de befaamde Beenhouwersstraat. Maar er valt natuurlijk nog veel meer Brussel te ontdekken en dat lijken ook de kinderen te beseffen, want in de trein naar huis vragen ze of we nog een keertje terugkomen. Een mooier bewijs dat ze met volle teugen van onze citytrip in eigen hoofdstad genoten hebben, kan ik me niet inbeelden. En dat is precies wat de bedoeling was. Missie - meer dan - geslaagd.